prvi slučajevi ikada / Na još desetak gospodarstava mogle bi biti svinje zaražene afričkom kugom. Ministarstvo u akciji

Image
Foto: Profimedia

Postoji i problem, tvrdi, jer pašno držan dio svinja miješan je i s divljim svinjama pa su u tijeku i izvidi da se vidi kako je bolest ušla u gospodarstva

27.6.2023.
12:54
Profimedia
VOYO logo

Da na desetak gospodarstava postoji sumnja u zarazu afričkom svinjskom kugom, potvrdio je medijima Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

"Veterinarska inspekcija je na terenu, gospodarstva su pod nadzorom", kaže pa dodaje da su propisane i žurne mjere. "Nema premještanja životinja, ulaza novih, izlaza, klanja, prodaje. Dezinficiraju se objekti, eutanazirat će 40-ak svinja koje su zatečene u trenutku sumnje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i problem, tvrdi, jer pašno držan dio svinja miješan je i s divljim svinjama pa su u tijeku i izvidi da se vidi kako je bolest ušla u gospodarstva. "Definira se i zaražena zona, 3 km od dvorišta, gdje će biti totalna zabrana klanja, prometa svinja, a odredit će se i zaštitni pojas od 10 km gdje će biti zabranjena sva manipulacija svinjama, izuzev klanja za vlastite potrebe, ali pod nadzorom veterinarskog inspektora", tvrdi.

Obzirom da će 10-ak km zahvatiti i dio šume, bit će zabranjen i lov, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Hrvatski veterinarski institut potvrdio je u ponedjeljak afričku svinjsku kugu (ASK) u uzorcima uzetima sa svinja iz dva uzgojna objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. To je prvi put da je afrička svinjska kuga potvrđena u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Na još desetak gospodarstava mogle bi biti svinje zaražene afričkom kugom. Ministarstvo u akciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo