sve je nategnuto / Slavoncima 'pao kamen sa srca', krenula svinjokolja. Trebamo li strepiti od astronomskih cijena i nestašice?

Klanja u vlastitim dvorištima potrebno je veterinarima prijaviti 48 sati ranije kako bi se mogli obaviti klinički pregledi svinja

22.12.2023.
20:15
VOYO logo

U slavonskim dvorištima bilo je dramatično sve do vijesti koju su seljaci dugo čekali - dozvoljena je svinjokolja. Kada je Damir Savičić iz Borova čuo vijest iz Bruxellesa pao mu je kamen sa srca, priznao je za RTL Danas. Tradicionalno kolinje, koje nekima i život znači – moglo je početi.

"Hvala Bogu, dočekali smo da možemo u svojim dvorištima da koljemo i da svoje proizvode, koje smo mi proizveli, pretvorimo u svoje delicije", kaže Milan Savičić iz Borova. Kobasice, kulenove seke, čvarci - Milanov otac ipak najviše voli slaninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
čvarci, špek, kobasice... /

Kraj agonije za Slavonce: Od sutra dopuštena svinjokolja

Image
čvarci, špek, kobasice... /

Kraj agonije za Slavonce: Od sutra dopuštena svinjokolja

"Volim sve, ali slaninu najviše. Još s bijelim lukom i nema ni gripe ni virusa", priča Damir Savičić.

Nema ni afričke svinjske kuge kod svinja obitelji Savičić. Oprezni su i pri svinjokolji pa je na njoj manje ljudi nego inače. "Sve je tu što treba biti samo je malo problem što je manje društva nego što je dosad bilo", kaže Milan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kobasice, kulenove seke, dva, tri kulena...'

A tu su veterinari koji su u suradnji sa svinjogojcima od bolesti uspjeli sačuvati i svinje u okolici Vukovara.

"Gazda je rekao da svog brata nije puštao u dvorište gdje su mu svinje, tako da, evo, to je jedini način da se mi sačuvamo od afričke svinjske kuge", kaže Tomislav Šota, direktor Veterinarske stanice Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klanja u vlastitim dvorištima potrebno je veterinarima prijaviti 48 sati ranije kako bi se mogli obaviti klinički pregledi svinja. Telefoni zvone i zbog takozvanih "premijerovih polovica". Vlada je osigurala 600 eura za svinjske polovice onima koji su zbog bolesti ostali bez svinja tako da ipak mogu napraviti tradicionalne proizvode.

"Može se napraviti i ostaviti si i šunku, ostavi se i pečenica, slanina obavezno. Dobije se i dobra količina kobasice, kulenove seke, dva, tri kulena", kaže Vlado Ferbežar, proizvođač suhomesnatih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Slavonci su najsretniji kada jedu ono što su sami proizveli. "To je tradicija naša i ne možemo bez toga", kaže Damir Ždravac iz Otoka.

"Znači uvijek mora biti kobasice, kulena i slanine", dodaje Vlatko Pejić iz Otoka. Sretni su što je svinjokolja konačno počela, no kako bi sve sretno i završilo i dalje je potreban oprez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sada smo svi još u nekom vakumu'

"Bit će svinjetine definitivno, imamo malo zastoje i malo poremećaje na tržištu, znamo iz kojih razloga su se dogodili, ali evo od jučer su krenule te svinjokolje. U razgovoru s kolegama svi su u niskom startu čekali. Cijene svinjetine su znači ostale iste kao prije mjesec dana. Što će se događati poslije Nove godine, sada smo svi još u nekom vakumu. Onaj dio što je bio eutanaziran i ono što je bilo namijenjeno za termičku obradu, teške svinje, taj dio je bio korektno iskomuniciran i korektno je bilo plaćanje od mesne industrije i ministarstva kao potpore. Ono što je problem, dolaze nam Božić, Nova godina, tradicija je odojak, pečenka na stolu pa je došlo do povlačenja tih teških svinja, neki rokovi svinjokolja su i prošli, sve je nategnuto", kazao je Goran Janča, predsjednikom Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije, za RTL Danas.

"Moramo znati da oni optimalni rokovi - kad je to krenulo početkom 12. mjeseca - kada je to optimalno za pravljenje - oni su prošli. Nešto se svinja je maknulo, nešto je riješeno kroz termičku obradu... Sigurno će utjecati, ne samo zbog afričke svinjske kuge nego mi moramo znati i da su te svinje stare više od godinu dana, moramo znati cijenu prošlogodišnjih žitarica koje su bile enormno visoke - povijesno visoke cijene tih žitarica. Tako da, ulazna sirovina, to jest svinja, u sadašnjem trenutku je jela skupu žitaricu, skupu hranu. Cijena će sigurno ići gore - hoće li to biti astronomski ili će se to kroz mjesece nivelirati. Moramo se samo čuvati i vjerovati da se takva situacija više neće ponoviti", dodao je Janča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se tiče čvaraka, Goran Janča kazao je da imamo mesnate svinje, ali da je masnoće masnog tkiva sve manje. Cijena čvaraka nasrasla je 20 posto u odnosu na prošlu godinu jer je to danas postala delicija.

POGLEDAJTE VIDEO: Kolinje u Slavoniji napokon počelo: Doznali smo hoće li biti svinjetine i po kojoj cijeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo