čvarci, špek, kobasice... / Kraj agonije za Slavonce: Od sutra dopuštena svinjokolja

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Iz Ministarstva su naglasili da je 'ovo veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu'

20.12.2023.
15:21
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

U Službenom listu Europske unije u srijedu je objavljena provedbena Uredba (EU) 2023/2894 po pitanju posebnih mjera kontrole u odnosu na afričku svinjsku kugu, javili su iz Ministarstva poljoprivrede. Uredba stupa na snagu u četvrtak, 21. prosinca 2023. godine, što znači da će Slavonci od sutra moći klati svinje.

Istovremeno na snagu stupa novo Rješenje o zonama Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od najavljenih promjena svakako je kao najvažnije potrebno naglasiti: mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gdje se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara. Meso koje potječe od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao svježe meso, isključivo za područje Republike Hrvatske", istaknuli su iz Ministarstva.

Image
'TO JE NAŠA EGZISTENCIJA' /

Svinjogojcima dopušteno klanje prije službenog roka: 'Ovo nije kraj, ovo je samo početak jedne borbe!'

Image
'TO JE NAŠA EGZISTENCIJA' /

Svinjogojcima dopušteno klanje prije službenog roka: 'Ovo nije kraj, ovo je samo početak jedne borbe!'

Od 29. studenoga nije bilo novih slučajeva

"Posebice ističemo da je osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije.
Podsjetimo, na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu u petak 15. prosinca 2023. godine Hrvatska je prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti", priopćuje Ministarstvo. Predložene mjere i akcijski plan jednoglasno su podržani od Europske komisije i država članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se dalje navodi da od 29. studenoga nije bilo novih slučajeva afričke svinjske kuge, što govori o "opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu".

'Zahvaljujemo odgovornim svinjogojcima...'

Naglasili su i da je "ovo veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujemo odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.
Također podsjećamo subjekte na važnu obvezu prijave brojnog stanja svinja na objektu do 23. prosinca 2023. kao i obvezu kontinuirane prijave u roku od tri dana od nastale promjene (uginuće, premještanje, prasenje, klanje na vlastitom objektu)", dodali su iz Ministarstva poljoprivrede.

POGLEDAJTE VIDEO: Loša vijest za svinje, a dobra za svinjogojce: Svinjokolja počinje! Bit će domaćih čvaraka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo