BORBA ZA PITKU VODU / Slavonci: 'Godinama nas truju vodom u kojoj ima arsena, a računi stalno stižu'

Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Unatoč tome što im vodovod ne isporučuje pitku vodu, u kojoj su pronađene nedozvoljene količine arsena, mještanima Komletinaca uredno pristižu računi

24.4.2017.
8:18
Goran Ferbezar/PIXSELL
VOYO logo

"Prošla su dva mjeseca otkako smo saznali da nas 28 godina truju vodom koja u sebi ima nedozvoljene količine arsena, željeza, amonijaka i još koječega. Cijela Hrvatska zna za naš problem, a oni koji bi ga trebali riješiti prave se da ne znaju ništa", izjavila je Natalija Šutalo, mještanka Komletinaca za 24 sata, dodajući kako je u potpunosti apsurdno da im se šalju računi za vodu kada su i sami u Vodovodu napisali da je ona neispravna.

Krajem ožujka Komletinci su s prvotnog izvorišta, u kojem je količina arsena iznosila 140 mikrograma po litri (što je 14 puta više od dopuštenog) spojeni na jedno od izvorišta iz kojih se vodom opskrbljuje Grad Otok, a u kojem je količina arsena 61,8  mikrograma u litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest dana nakon štu su spojeni na drugo izvorište Vinkovački vodovod je u svom dopisu naznačio da i ta voda također nije za piće i kuhanje. Mještani će danas svoje negodovanje poslati predsjednici, premijeru, svim saborskim odborima, ministarstvima i drugim institucijama koje bi ih trebale zaštiti.

"Trovali su nas i našu djecu 28 godina i lagali da je voda pitka. Dosta je bilo, sve ćemo prijaviti DORH-u!", poručili su mještani. Račune za vodu koje su dobili prije dva dana, piše 24 sata, a na kojima je naznačeno da imaju pravo na žalbu, mještani Komletinaca neće platiti. Od Vodovoda će tražiti  obrazloženje za račune, odnosno da im kaže kakvu vodu isporučuje, koja je razlika u cijeni između tehničke i sanitarne vode pošto su sami u dopisu napisali da voda nije za piće i kuhanje. U mjestu su i dalje cisterne s pitkom vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjeli su ih odvesti odmah nakon što su nas spojili na vodovod Otoka, ali nismo im dopustili. I nećemo sve dok nam ne predoče neovisnu analizu na kojoj jasno piše kakvu nam vodu isporučuju", izjavila je Natalija, dodavši da nitko u Komletincima ne pije vodu iz vodovoda, već je kupuju.

"Prepušteni smo sami sebi. U ovome je zakazao cijeli sustav, sve nadležne inspekcije. Nitko ne vodi brigu o malom čovjeku, pa ni kad je zdravlje u pitanju", izjavio je mještanin Jakov Ivančević. Mještanka Jela Perković tako je dobila račun za vodu od 422 kune, a vodu za piće kupuje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani Komletinaca sve su sigurniji da je pred njima pravna bitka koju će voditi uz pomoć odvjetnika, kojeg u narednim danima planiraju angažirati da im pomogne ostvariti njihova prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo