ZABRINJAVAJUĆA POJAVA /

Skupina 'gluhonijemih' prevaranata hara Zagrebom: suočili smo se s jednim od njih u samome centru grada

Svakakvih prevaranta ima pa evo sad već danima grupa istih hara Zagrebom glumeći da su gluhi i nijemi i od građana traže novac. Toliko su drski da one koji im daju manje od 50 kuna odbijaju

9.3.2017.
22:34
VOYO logo

Ne nasjedajte na prijevaru. Jer će vam se ovih dan ovdje u Zagrebu priključiti određena skupina mladih ljudi i zatim će vas zatražiti donaciju za pomoć gluhonijemim osobama. Pokazat će vam papir s već ispunjenim donacijama od 50, 150 ili čak 200 kuna. Međutim, sve je to jedna velika laž jer njihov je cilj uzeti vaš novac je oni nisu gluhonijemi.

I mi smo glumili prolaznike u nadi da će nas zaustaviti. I jesu. Naš prevarant prije toga je s društvom sjedio i razgovarao na terasi kafića. Pao je odmah na prvom pitanju. U Savezu gluhih i nagluhih potvrđuju priču s prijevarama. Štoviše, neki njihovi članovi i sami su uočili prevarante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je jedan slučaj da je jedna naša mlada članica gluha uhvatila u Avenija Mall jednu osobu kako na taj način izmamljuje novce. Ispostavilo se da je iz Rumunjske, ali uspjela ju je zadržat dok je njezin prijatelj pozvao policiju", rekla nam je Katarina Tonković, predsjednica Saveza gluhih i nagluhih.

Policija je već zbog ovoga procesuriala nekliko osoba. Dok se ne utvrde elementi kazneog djela, kažnjava ih se prekršajno po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kazna - zastarjela u Njemačkim markama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko se odaje skitnji ili prosjačenju, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana", navodi se u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kako prepoznati prevarante? Jednostavno. Gluhonijeme osobe ne postoje. Mogu biti gluhi, ali  artikuliraju razumljive ili ne razumljive zvukove.

"U ovom slučaju ovih prijevara, tu je toliko vidljivo, dobro ste rekli, taj body language je toliko jasan da svatko može prepoznat da se ne radi o gluhim osobama. Čim on ništa ne izgovara, ne koristi niti jedan kontak da bi s vama komunicirao nego koristi jedan neprirodan znak to je definitivno indikacija da se ne radi o gluhonijemoj osobi odnosno gluhoj osobi", objašnjava Mirjana Juriša, izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

Policija poziva građane da ih, kad sretnu ove prevarante, obavijeste na broj 192.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo