PRIZOR OD KOJEG SE DIŽE ŽELUDAC / Skoro povraćala od šoka dok je čistila ribu: 'Počeli su gmizati crvi, smrdjelo je'; hrvatski ribari objasnili u čemu je problem

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vjerojatno je u pitanju čest parazit kojeg ribari ne mogu prepoznati prije nego što se riba otvori: 'To je poput crvića u trešnji'

25.7.2022.
14:10
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Iako je kupovala kod poznatog ribara, a i sama provjerila da je skuša svježa "jer je imala bistre oči i crvene škrge", žena je ostala u šoku kada je ribu krenula pripremati.

"Nakon otvaranja utrobe iz unutrašnjih organa počeli su gmizati crvići i osjetila sam smrad. Bio je to prizor od kojeg mi se digao želudac. Pokušala sam očistiti i drugu ribu, ali dogodila se ista stvar. Bacila sam obje i treću neočišćenu, a kako sam ogulila krumpire za pećnicu, na kraju smo za ručak jeli tikvice umjesto skuše", opisuje čitateljica Jutarnjeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čest parazit u više ribljih vrsta

Toni Dokupil, vlasnik ribarskog obrta Hobotnica s Raba, komentirao je što je vjerojatno bio problem. U skuši, koju je gospođa kupila kod ribara, vjerojatno se naselio čest nametnik anisakis.

"Riječ je o ribljem parazitu koji nije opasan za ljude ako se riba termički obradi. Prizor nakon otvaranja utrobe je ružan za vidjeti, ali to ne znači da ribu treba baciti. I kupci znaju da ga prodavači ribe ne mogu uočiti ako riba nije očišćena, pa tu neugodnu situaciju okončamo tako da im vratimo novac ili damo neku drugu ribu " kaže Toni. Dodaje kako se parazit najčešće nalazi u uvoznoj skuši iz Španjolske i Francuske, a u ribi iz Jadranskog mora znao se pronaći u osliću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MEDITERAN KAKAV NIKAD NIJE BIO /

Meduze u Istri i pomor riba u Dalmaciji: Stručnjak objašnjava što se to događa s Jadranskim morem

Image
MEDITERAN KAKAV NIKAD NIJE BIO /

Meduze u Istri i pomor riba u Dalmaciji: Stručnjak objašnjava što se to događa s Jadranskim morem

Termička obrada pa i smrzavanje rješava problem

Mario Mandac, vlasnik tvrtke Ora Adriatica, ističe kako je najvažnije dobro ispeći, ispržiti ili skuhati ribu, a već i smrzavanje rješava problem. "To vam je kao kad u trešnji nađete crva kojeg ne možete vidjeti prije nego što je zagrizete. Parazit je opasan za ljude ako se jede svježa riba, i tu treba biti oprezan, ali nakon termičke obrade ili zamrzavanja on se uništi", kaže.

To potvrđuje i stručna literatura, a dobre su šanse da ste tog parazita već pojeli, a da ni ne znate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo