atipična škola za život / Škole otvorene, većina učenika ostala kod kuće: 'Iznenadilo me da je netko imao tajni sastanak...'

Sindikat hrvatskih učitelja otkriva da je od oko 150.000 djece u RH koja su mogla - u školu došlo samo oko 3000

11.5.2020.
18:31
VOYO logo

Prvi dan atipične škole za život većina učenika ostala je kod kuće. Sindikat hrvatskih učitelja otkriva da je prema njihovim podacima od oko 150.000 djece koja su mogla - došlo samo oko 3000. 

Odgovorni prema izjavama sporo uče - preko djece nastavljaju prepirke. Tako je Grad Zagreb suprotno odluci ministarstva naložio ravanteljima da u školama organiziraju zbrinjavanje djece, a da se nastava i dalje održava na daljinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon osam tjedana ovi učenici vratili su se u školu.

Image
SINDIKAT UČITELJA /

Objavljeni podaci: U škole u Hrvatskoj danas je došlo 1,77 posto ukupnog broja učenika!

Image
SINDIKAT UČITELJA /

Objavljeni podaci: U škole u Hrvatskoj danas je došlo 1,77 posto ukupnog broja učenika!

"Ja sam uzbuđen što ću vidjeti prijatelje. Doma sam radio sve što je učiteljica poslala, igrao se s bratom i gledao školu na Trećem", kaže Jakov, učenik 2. razreda OŠ Augusta Harambašića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas ću u školi raditi hrvatski, matematiku i prirodu, i osjećam se sretno", dodaje Matej, učenik 2. razreda OŠ Augusta Harambašića u Zagrebu.

Njihova škola oštećena je u potresu pa je četvero učenika koji su danas stigli privremeno smješteno u zagrebačkoj XV. gImnaziji. Roditelji su zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam zadovoljna i više nego što sam očekivala, prvo je bilo da neće biti boravka, onda se komplicira situacija s dolaskom po dijete. Zadovoljni smo što se sve vraća u normalni ritam i on je isto zadovoljan", ističe Ana Livun.

"Super je ispalo na kraju"

"Na kraju je sve dobro ispalo, na početku je sve bilo puno komplikacija, što ćemo i kako će to ići, ali super je ispalo na kraju", dodaje Matea Mateković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svoju školu ne mogu ni učenici s Bukovca. Njih šestero jutros su u pratnji učitelja stigli minibusom.

"Nećemo ih samo paziti, održavat ćemo nastavu i pratiti, naravno koliko ćemo u ovim uvjetima moći. Klupe su razmaknute, njima je na socijalnoj distanci malo teže, ali mislim da će biti u redu", ističe učitelj u OŠ Bukovac u Zagrebu .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački MIOC udomio je učenike čak 5 osnovnih škola u koje se zbog potresa više ne može. Ukupno je stiglo 46 učenika.

"Učenici nam ulaze na tri ulaza, velika smo škola i imamo puno ulaza. Grupe se nisu susretale ni miješale, a unutar svakog hodnika su raspoređene učionice za njihove grupe. Popisi učenika se nalaze u učionicama i toalet jer svaka grupa koristi se svojim", kaže ravnateljica XV. gimnazije u Zagrebu . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je prvotno bilo najavljeno više, jutros je u ovu zagrebačku školu stiglo samo devetero učenika, podijeljeni su u dvije skupine.

"Svi su bili upućeni gdje su stali sa gradivom, svi slušaju isto gradivo, to je ono koje prate i na Trećem. Imali smo čak i vježbu evakuacije s obzirom na potres i to je isto dobro prošlo", kazao je ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu .  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odziv učenika nije velik ni u Splitu.U osnovnu školu Dobri stiglo ih je samo dvoje.

"Od dezinfekcije, mjerenje temeprature, evidencije temperature, sve smo pripremili na vrijeme, osigurali i toplu vodu u sanitarnim čvorovima i nemamo nikakvih problema što se tiče organizacije", kaže ravnateljica OŠ Dobri u Splitu . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična situacija u Puli, Elena je učionicu dijelila s još dvoje učenika.

"Imali smo hrvatski, matematiku i sat razrednika. Tu smo učili neka pravila kojih se moramo pridržavati, na hrvatskom o pjesmi za majčin dan i matematika množenje broja 8", kaže Elena, učenica 2. razreda OŠ Šijana u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u ovu pulsku osnovnu školu stiglo ih je nešto više - ukupno devetero.

Političko nadmudrivanje

"Ili svi ili nitko. Ovako, na izbor roditelja, i njima je teško jer ne žele previše gnjaviti, a naravno da je djeci bolje u školi radi socijalizacije i svega", ističe ravnateljica OŠ Veruda u Puli . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Sindikata hrvatskih učitelja u 551 osnovnu školu, bez podataka iz  Istarske županije, stiglo je manje od dva posto učenika - u Zagrebu najviše, oko tisuću djece a u Koprivničko-križevačkoj županiji samo - četvero. 

U Zagrebu učenika nije bilo u čak 18 škola, a suprotno odluci Ministarstva, Grad je dao uputu ravnateljima da u školi provode samo zbrinjavanje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene je neugodno iznenadila spoznaja da je netko imao tajni sastanak na kojem je s ravnateljima dogovorao opstrukciju odluke Vlade RH. Vlada je donijela odluku u kojoj jasno piše da kreće nastavni proces u školama, a jurisdikcija osnivača nije u kreiranju odgojno-obrazovnog proces, nego briga o tome da ima dovoljno dezificijensa, sapuna i svega ostalog da se nastava provodi na siguran način", rekao je glavni savjetnik ministrice obrazovanja . 

Zbog nejasnih uputa i političkog nadmudrivanja i ovaj put najviše ispaštaju - djeca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo