Muke po birokraciji /

Skandalozno: djevojčica koja ne može hodati bez proteze, nakon 11 operacija za državu nije invalid!?

Još lanjskim vještačenjem Viti je utvrđen 60-postotni invaliditet. Godinu dana poslije, ista liječnica ima sasvim drukčije mišljenje

15.2.2018.
18:49
VOYO logo

Devetogodišnja djevojčica iz Zagreba - Vita, koja ne može hodati bez ortopedskih pomagala, koja ima tri različite dijagnoze i koja je bila na 11 operacija za državu nije invalid. Kako su takvu skandaloznu odluku donijele državne službe?

Bez ortopedskih pomagala Vita ne bi mogla samostalno hodati. Nosi ih 24 sata na dan. Drukčije ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nema ortoze vjerojatno bi joj s prvim koracima noga puknula i tu bi nastao veliki prbolem zato što svaki daljni lom je veliki problem i što je više lomova veća je šansa da nogu ne sačuvamo, da ona bude amputirana", priča nam Morana Crnko, Vitina majka.

I tu nije kraj. Vita ima i neurološke te probleme s vidom, a sada i birokratske. Naime, novim vještačenjem utvrđeno je da nije osoba s invaliditetom, čime je izgubila većinu prava koja su joj pripadala. Naime, još lanjskim vještačenjem utvrđen joj je 60-postotni invaliditet. Godinu dana poslije, ista liječnica ima sasvim drukčije mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijete koje ima tri dijagnoze, kolje je prošlo više od deset operacija, dijagnoze koje ona ima su tepke. Oni su proglasili da je ona s blažim poteškoćama u razvoju. Ukinut joj je dječji doplatak i invalidnina", kazala nam je Morana Crnko, Vitina majka.

Roditelji strahuju da će Viti biti ukinuta i pomoć asistentice u nastavi. "Pomažem joj u kretanju u školi jer ima bolesnu nogu, pazim da je netko ne gurne i ako treba nešto u učenju", rekla nam je Sandra Hrenar, asistentica u nastavi.

Vita ima stopostotnu pomoć asistentice i roditelja, ali ne i državnih institucija. Iz Zavoda za vještačenje nitko nije želio pred kameru.

Unatoč tome što Vita ne može samostalno hodati, u pisanom priopćenju koje su nam poslali kažu da je postignut zadovoljavajući terapeutski rezultat te da njezina bolest nije u terminalnom stanju, odnosno da Vita od nje neće umrijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor je to s kojim Vitini roditelji ne mogu biti zadovoljni pa su uložili žalbu jer je Viti zdravlje ugroženo. Ona je osoba s invaliditetom bez obzira na to što piše na papiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo