sjednica vlade / Plenković o novim mjerama: 'Odgodimo sva druženja i svedimo ih na minimum. Borimo se za bolji siječanj'

Premijer je još jednom apelirao na suzdržavanje od druženja: 'Virus sigurno nije najbolji pokon za Božić", kazao je

17.12.2020.
8:50
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković podsjetio je da je iza njih pet virtualnih sjednica jer je bio u izolaciji. Osvrnuo se na epidemiju i na početku sjednice Vlade zahvalio je zdravstvenim djelatnicima. 

"Dnevni brojevi su jako visoki, kao i broj preminulih. Ohrabruje što imao 6,5 posto manje zaraženih u zadnjih tjedan dana. Zahvaljujem zdravstvenim djelatnicima jer daju sve od sebe da spase svaki ljudski život. Zahvaljujem i najvećem broju građana koji razumiju opasnost od virusa i daju ključan doprinos bez kojeg bi nam situacija bila još teža. Važno je držati se pet pravila: držimo distancu (izbjegavajte rukovanje), neogovorno je a na hrabro pružati ruke kad imamo ovako visok broj oboljelih, nosimo maske, perimo i dezinficirajmo ruke, prozračujmo redovito prostore. Odgodimo sva druženja i svedimo ih na minimum, nekoliko tjedana, unatoč blagdanima. Bitno je prekinuti lanac prenošenja virusa", poručio je premijer na početku sjednice Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da će nam trebati još najmanje šest mjeseci da se nabave sve doze cijepiva i cijepe građani. 

"Svi znamo da ni najstrože mjere neće biti dovoljne ako ne bude osobne odgovornosti. U pripremi su nove mjere, Stožer će ih objaviti sutra. Cilj je učiniti sve kako bi ove blagdane proveli na miran način. Borimo se za bolji siječanj. Potrebno je smanjiti mobilnost kako bismo u siječanj ušli na što bolji način", rekao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će idućeg tjedna prihvatiti plan cijepljenja prema kojem će prvo biti cijepljene najugroženije skupine te djelatnici koji rade s njima i oni na prvoj crti borbe s koronavirusom.

"Osigurali smo dovoljno cjepiva, 5.6 milijuna doza cjepiva, kako bi smo pokrenuli veliku nacionalnu kampanju cijepljena. Cijepljenje će krenuti čim EMA odobri cjepivo", rekao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepiva je osigurano u dovoljnim količinama, a najavio je da će ići i kampanja za cijepljenje. 

"Apeliram posebno na mlade, držimo se mjera, ne planirajmo druženja, odgodimo putovanja. Mjere ćemo moći smanjiti samo ako se odreknemo blagdanskih druženja. Virus sigurno nije najbolji poklon za Božić", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rekli smo da nećemo imati policijski sat i tvrdi lockdown i pri tome stojimo'', kazao je premijer i podsjetio da su osigurali sredstva za gospodarski oporavak nakon pandemije. 

Najavio je da će se nastaviti mjera skraćenog radnog vremena te potpora od 4000 kuna za siječanj i veljaču iduće godine za što će se izdvojiti još 500 milijuna kuna. U aktvinu politiku zapošljavanja u 2021. godini usmjerit će se još 1,2 milijarde kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: "Osiguravaju se novi kapaciteti u bolnicama"

"Na 297. dan imamo smanjenje broja novozaraženih, osobito u odnosu na prije sedam i 14 dana. Na bolničkom liječenju 2907 osoba od kojih 294 na respiratoru, po posljednjim podacima. U bolnicama se osiguravaju dodatni kapaciteti za smještaj covid pacijenata", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš dodajući da bolnicama stiže i nova oprema. 

Danas će se održati sastanak s udrugama bolničkih liječnika oko organizacije cijepljenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ustanovama za smještaj provedeni su brzi antigenski testovi te je prema njima nešto više od 18 posto korisnika bilo pozitivno na covid. 

"U proteklih tjedan dana imamo blagi pad novozaraženih, no nema mjesta opuštanju. Apeliramo: odgodite druženja, proslave i putovanja. Jedino sami možemo spriječiti prijenos virusa s jedne na druge", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: 81 kršenje samoizolacije, tri kaznena djela širenja zaraze

Ministar Davor Božinović izvijestio je da su inspektori su od prošle sjednice Vlade izvršili 985 nadzora i izdali 12 usmenih upozorenja. 

"Policijski službenici proveli su nadzor nad ukupno 7044 objekata, u jednom objektu utvrđeno je kršenje mjera odluka stožera. Temeljem zaprimljenih dojava utvrđeno je 81 kršenje mjere samoizolacije. Bit će podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti", rekao je Božinović na sjednici vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo