Tko je otišao, ne vraća se! / Sisak više nije u 10 najvećih gradova RH, stariji Siščanin prosuzio pred kamerom. Premijer nije prosuzio, niti Bozanić

Image
Foto: RTL

Ministar Banožić govori o Domovinskom ratu kao uzroku iseljavanja, Plenković ne želi govoriti pred novinarima, ali pobožno sluša Bozanića. A građani...

15.1.2022.
18:41
RTL
VOYO logo

Hrvatska obilježava 30 godina od međunarodnog priznanja. Tim povodom  prisustvovao je premijer Andrej Plenković na misi zahvalnici koju je služio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić

Kardinal nije mogao prešutjeti porazne brojke novog popisa stanovništva, a premijer ga je saslušao, ali komentar na izumiranje zemlje koju vodi nije želio dati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili smo u SIsku, gradu koji raste i u gradu koji se gasi. Više Marina Brcković.

Sisak više nije u 10 najvećih gradova. U posljednjem desetljeću Sisak je ostao bez gotovo 8000 ljudi, više nema posla u gradu koji je nekad bio "grad za poželjeti". Jedan od sugovornika RTL-a, Siščanin pomalo već u godinama, nije mogao sakriti emocije dok je govorio na što je spao ovaj grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se sjećam, prije, za vrijeme one države...", rekao je, a onda mu se slomio glas, stislo mu se grlo, otišao je od kamera krijući suze.

Zato s 248 stanovnika više Sveta Nedelja, među rijetkim hrvatskim gradovima, bilježi blagi demografski rast. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratiti se u Hrvatsku ne planira Ana-Marija Hota. Sa suprugom i djecom za boljim životom pobjegla je u Irsku, čim su se otvorila vrata Europske unije:  

"U Hrvatskoj sam osjećala veliku nepravdu. Vodila sam svoj obrt 10 godina i jednostavno nisam se tamo više osjećala sretnom i nisam htjela da moja djeca žive na način kojim sam ja živjela."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će nas biti tek oko 3,8 milijuna, odnosno gotovo 400 tisuća manje, Državni zavod za statistiku predviđao je da će se dogoditi 2061., no ta nam je brojka došla čak 40 godina ranije. 

O katastrofalnom stanju premijer izjavu nije dao. Je li moguće da ga danas nećemo čuti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam uru vremena govorio jutros, sve je kazano", odgovorio je novinarima, koji su pitali Plenkovića. 

Zato je slušao kritike s oltara: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup:

"Nema nas puno u Hrvatskoj i ne smijemo se dijeliti i jedni druge potkopavati. Ponekad se čini da ima više kandidata za vodstvo nego li za odgovorno i vjerodostojno vršenje aktualnog zadatka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz županije koja je izgubila najviše stanovnika, Plenkovićev Mario Banožić kaže:

"Ne ovisi to samo o gospodarskim mjerama i nije slučajno da se to događa u pet slavonskih županija, posebice u onim županijama koje su stradale u Domovinskom ratu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a: "Posebne demografske mjere, poput obećanja 200.000 kuna za povratnike - glupost!" 

Potrebna je, kaže, uređena država, jer samo tako iz Hrvatske neće pobjeći ostatak građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli videoprilog sa Siščanima i drugima:

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo