Sindikati Vladi rekli konačno ZBOGOM!

'Ni pod kojim uvjetima se ne vraćamo na pregovore i ako Vlada sada nakon našeg istupanja iz pregovora prijedlog izmjena ZOR-a uputi u Sabor, bit će to znak da živimo u državi potpunog mraka'.

11.6.2010.
16:19
VOYO logo

Nakon što su objavili da se povlače iz pregovora s Vladom o Zakonu o radu, sindikati su na konferenciji za novinare obrazložili da su donijeli odluku zbog nepoštene izjave premijerke Jadranke Kosor da u petak očekuje dogovor sa sindikatima. arti-201006110389006 Sindikalci smatraju da je to bila marketinška izjava i manipulacija javnošću kojoj je Kosor zapravo htjela građanima poručiti da nema smisla potpisivati peticiju za raspisivanje referenduma. Peticiju je, objavili su sindikati, u manje od tri dana prikupljanja potpisa, potpisalo više od 150 tisuća građana, što je trećina od potrebnog broja.

"Sindikati su prihvatili razgovore bez fige u džepu", rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever, koji je istaknuo da je Vlada je izmjenama Zakona o radu u sukobu interesa jer zloupotrebljava položaj i miješa interese sebe kao poslodavca i sebe kao predlagača zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek smo danas trebali ozbiljno pregovarati, a Kosor je dan prije građanima poručila da smo blizu dogovora i da nema razloga da se sunčaju u redovima", rekao je Sever.

"Ni pod kojim uvjetima se ne vraćamo na pregovore i ako Vlada sada nakon našeg istupanja iz pregovora prijedlog izmjena ZOR-a uputi u Sabor, bit će to znak da živimo u državi potpunog mraka", rekao je Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da imaju još 13 dana za potpisivanje, sindikalni su čelnici uvjereni u uspjeh. Ističu da će to biti prvi puta da je potpisivanje peticije za raspisivanje referenduma o nekoj temi u Hrvatskoj uspjelo.

Podsjetimo, Vlada želi izmijeniti Zakon o radu te time ukinuti odredbe prema kojima se kolektivni ugovori automatski obnavljaju nakon isteka. Time bi Vlada, ako to želi, mogla smanjiti radnička prava i ukinuti regres, božićnicu i druga davanja. arti-201006090200006 Inače, ministar gospodarstva Đuro Popijač izjavio je kako sindikati i nisu imali ozbiljnih namjera pregovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni neistinama manipuliraju građanima. Ovo je otvoreni napad na Vladu bez ijednog argumenta. Otvoreno ići s takvim lažima, ja uopće ne znam kako bih to komentirao. Prikupljaju potpise za referendum o Zakonu o radu, a dovode Severinu koja govori o Salonitu, koja govori o mirovinama, koja govori o ukidanju nekakvih prava. Ništa od toga nije sadržano u prijedlogu izmjena Zakona o radu", rekao je Popijač Večernjem listu.

Prethodni članci:

arti-201006080337006 arti-201006090608006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo