OTKRIO BOLNU ISTINU: / 'Plaća mentor učiteljice pred mirovinu je za 1000 kn manja od prosječne plaće u Zagrebu. To je strašno!'

Image

Ova dva sindikata su postavili zahtjev za povećavanjem koeficijenata od 6,11 posto. Oni su podignuti u socijalnoj skrbi i za socijalne radnike, i takvi postoje na fakultetima.

5.9.2019.
22:50
VOYO logo

Imate stvarno situaciju koja je zabrinjavajuća, imamo škola gdje imamo zaposlenih više nego učenika. Međutim, u velikim gradovima to nije baš tako. Nije normalno da sindikat preuzima rješavanje tih problema. Mi biramo svake četiri godine političare koji imaju odgovornost za zemlju pa tako i obrazovanje, kazao je za RTL Direkt predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Image

26.11.2018., Split - Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom skolstvu Preporod Zeljko Stipic s kolegom voditeljem podrucnog ureda u Splitu Sebastijanom Troskotom odrzao konferenciju za medije na temu Skola za zivot s placom od koje se ne moze zivjeti i najavio strajk 28. studenog. Zeljko Stipic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

ZASAD NEMA ŠTRAJKA UČITELJA I NASTAVNIKA: Sindikati školstva prihvatili razgovore s Vladom, novi sastanak za 10-ak dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZASAD NEMA ŠTRAJKA UČITELJA I NASTAVNIKA: /

Sindikati školstva prihvatili razgovore s Vladom, novi sastanak za 10-ak dana

Image
ZASAD NEMA ŠTRAJKA UČITELJA I NASTAVNIKA: /

Sindikati školstva prihvatili razgovore s Vladom, novi sastanak za 10-ak dana

Potom je pojasnio zahtjeve sindikata u prosvjeti.

"Ova dva sindikata su postavili zahtjev za povećavanjem koeficijenata od 6,11 posto. Oni su podignuti u socijalnoj skrbi i za socijalne radnike, i takvi postoje na fakultetima. No, ni to neće riješiti problem potplaćenosti naših učitelja. To vam u prosjeku iznosi od 350 do 480 kuna", iskreno će Stipić i dodaje: 'Kad se vi zaposlite u školi i radite u Zagrebu - imate plaću 5.600, 5.650 kuna. Ako poslije 40 godina niste unaprijeđeni u zvanje mentora ili savjetnika, vi ćete dogurati do 6.800 i to je to. Plaća mentor učiteljice pred mirovinu je za tisuću kuna manja od prosječne plaće u gradu Zagrebu. To je strašno', poručuje sindikalni lider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola počinje u ponedjeljak, a novinarka je Stipića upitala je li Hrvatska spremna za 'školu za život'?

"Teško je reći hoće li krenuti kako je zamišljeno. Sve vam je to jedna improvizacija s nesagledivim posljedicama. Potplaćene učitelje i nastavnike može se ušutkati i nezadovoljstvo smiriti smanjenjem plaće, ali kako stvari stoje mi ćemo na povećanje plaće čekati, ali školu za život nažalost nećemo", kazao je Stipić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nema štrajka

Podsjetimo, učitelji i nastavnici, njih oko 1500, danas su krenuli s Trga Republike Hrvatske prema Markovu trgu gdje su se pod vodstvom sindikalnih čelnika sastali s premijerom Andrejem Plenkovićem. Izrazili su zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata plaća u školstvu.

"Imali smo priliku premijeru iznijeti argumente u nešto skraćenom obliku, a zaključak je da će se nastaviti dijalog i da će radne skupine u ministarstvima proučiti naše prijedloge. Prihvatili smo da zajednički sastanak bude za 10-ak dana tj. 16.,17. ili 18. rujna kada ćemo dobiti konačni stav Vlade o našim zahtjevima. Donijeli smo zaključak da nema potrebe najavljivati štrajk u trenutku dok razgovaramo, a ako razgovor ne završi kako očekujemo tada ćemo najaviti štrajk", izjavio je nakon sastanka s premijerom sindikalist Branimir Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je i kako nakon jamstva premijera da će se razgovori nastaviti nema razloga da se najavljuje štrajk.

"U fazi razgovora nema potrebe za pritiscima. Ako do pomaka ne dođe kreće se u štrajk", kazala je sindikalistkinja Sanja Šprem te poručila da je sad na Vladi da pokaže koliko je obrazovanje važno u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo