Prvi u Hrvatskoj / Šibenik ima hit hitnu! Mini vozilo je poput igračke, a prolazi tamo gdje se uobičajenim vozilom ne može

Interes za ovakvim vozilom pokazali su već iz Dubrovnika, Istre i s nekih otoka

27.3.2019.
17:00
VOYO logo

Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj koji je nabavio mini vozilo hitne pomoći. Iako izgleda poput igračke, prolazi tamo kamo se uobičajenim vozilom hitne ne može proći. Ima svu potrebnu opremu kao i puno veći kombi, a u njega uz pacijenta stane i cijeli medicinski tim.

Kombi klasičnih gabarita i širine dva metra juri cestama, a ovo mini vozilo širine metar i 40 zaduženo je za probijanje tijesnim šibenskim kalama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege koje su već bile na intervenciji s njim u staroj gradskoj jezgri imali su nekoliko pristupa pacijentu gdje do sad nisu mogli doći, tako da taj zlatni sat maksimalno skraćujemo", kazao je Tomislav Jukić iz Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

Posljednjih godina povećao se broj intervencija

Šibenik je posljednjih godina doživio turističku ekspanziju, u staroj gradskoj jezgri se otvorilo i više hotela pa se povećao i broj intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo na neki način prisiljeni nabaviti neko manje vozilo kako bi do svih tih pacijenata nekako mogli doći u pravodobno vrijeme", rekao je Branko Radić, vozač Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu im je odobrio zahtjev, a Šibensko-kninska županija financirala s 280 tisuća kuna nabavu i potpuno opremanje vozila mini hitne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od opreme ovo vozilo ima sve što i standardno vozilo - nosila, rasklopna nosila, dugu dasku, defibrilator, kardiološku stolicu, kisik, prenosivi kisik, aspirator, vreću", kazao je Radić.

Građani su oduševljeni

"Ja sam iznenađena i ne mogu vjerovat da je to sve stalo u ovakvo malo vozilo", kazala je Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja živim u samom srcu stare gradske jezgre i dešavalo se puno puta da na glavnu cestu moraju ići jer hitna nije mogla doći tamo di ja stojim i ovo što se sad napravilo je fenomenalno", rekla pak je Majda.

A član tima, u kojem su i medicinski tehničar, medicinska sestra i liječnik, pokazao je kako dovoljno mjesta ima i za pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeli ste potpuno stati unutra? Evo ja od skoro više od metar i 80 sam bez problema legao na krevet. Znači neki dvometraš bi samo malo morao skupiti noge, ali uredno svi stanu? Samo malo u koljenima saviti noge, ali svi stanu", kazao je Radić.

Zato su interes za ovakvim vozilom pokazali već iz Dubrovnika, Istre i s nekih otoka koji imaju jednako strme i uske uličice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo