novi grad, novi izazovi /

Šibenčaninu Josipu Kušteri Dublin je novi dom: ‘Hrvati Irsku gledaju kroz ružičaste naočale’

Image
Foto: Šibenski portal

Josip Kuštera, 23-godišnji je Šibenčanin kojemu je odnedavno Dublin postao dom. Nakon završenog prediplomskog studija na Veleučilištu u Šibeniku, Josip je spakirao kufere i krenuo stopama stotine Hrvata koji u Irskoj traže novi početak.

17.10.2016.
8:22
Šibenski portal
VOYO logo

Završio je treću godinu faksa i odlučio da neće upisati još dvije godine, bar ne odmah. Opcija studiranja u drugoj zemlji, u ovom slučaju u Irskoj, nije postojala jer školovanje je poprilično skupo i, kako nam Josip kaže, ne isplati se tamo studirati pored besplatnih hrvatskih studij.

– Zaposlio sam se ovdje i polako se privikavam na novi grad. Najidealnije je doći tu s diplomom u ruci i s iskustvom. Irska svakako nudi više prilika nego Hrvatska, pogotovo za mlade ljude. No, uvijek postoji ono ‘ali’. Mislim da većina osoba u Hrvatskoj Irsku gleda kroz ružičaste naočale. Troškovi su jako skupi. Samo za mali dvosoban stan trebat ćete izdvojiti preko 3000 € odjednom, i to ako budete imali sreće da uopće nađete stan. Posao je lako za naći, ali opet – koji posao. Ako nemaš iskustva i engleski ti nije najbolji – završit ćeš radeći poslove koje ne bi ni pomislio da bi mogao raditi. Irska je dobra ukoliko planirate duže ostati, jer skupiti neku veliku lovu u kratkom vremenu baš nije moguće – objašnjava nam Josip koji je pokrenuo i facebook stranicu ‘Dublin Diary’ s ciljem da se okupira s nečim, a u isto vrijeme i pomogne svima onima koji traže informacije o životu u Irskoj iz prve ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na Šibenskom portalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo