Liz luksuza / Sezona tek počela, a jedna namirnica je svima upala u oči: Provjerili smo zašto divljaju cijene kuglica sladoleda

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prošle godine je cijena kuglice koštala otprilike između 12 i 14 kuna. Čak se mogla pronaći i za 10 kuna

4.7.2023.
6:46
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Lani su to bili pizza s Hvara i sendvič iz Opatije, a ove godine tek kreće utrka za titulom namirnice s najbezobraznijom cijenom. Za sada, u uskoj su konkurenciji kroasan s Korčule i - kuglica sladoleda. S time da ova posljednja ima veće izglede za pobjedu jer je fenomen uočen na širem području Hrvatske.

Od 2,5 do čak tri eura. Navodno, negdje čak i po četiri ili pet eura. Toliko sada u Hrvatskoj košta kuglica sladoleda. I to bez korneta, koji ćete platiti dodatnih 0,50 centi. Bilo bi to, preračunato u kunama, između 18,83 i 22,6 kuna po kuglici. Za četveročlanu obitelj, između 75,35 i 105,50 kuna. Za taj se novac danas, po inflacijskoj cijeni, može pojesti miješana pizza. A u kućnoj radinosti, sasvim solidan ručak za četvero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatko i slano, naravno, nije isto. I ne treba svakome kuglica sladoleda za desert. Tko želi, platit će, tko ne želi, ne mora. Pa ipak…

Image
PRIJETI LI NAM DEBAKL? /

Kava 7, pizza 20, sladoled 3,5 eura...: Možda je propast ljetne sezone jedini način da se konačno suočimo s istinom

Image
PRIJETI LI NAM DEBAKL? /

Kava 7, pizza 20, sladoled 3,5 eura...: Možda je propast ljetne sezone jedini način da se konačno suočimo s istinom

I s maržom od 600 posto je previše

"Stvar je u tome što su sirovine poskupile. Ne samo u proizvodnji sladoleda nego u svemu, to nije tajna. Ali sad što se tiče cijena, činjenica je da su se cijene zaokruživale, ali koliko konkretno, ne mogu reći", kaže nam Sandra Jadek, predsjednica sekcije slastičara pri Hrvatskom kuharskom savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izradu mliječnog sladoleda potrebni su mlijeko u prahu, šećer, dekstroza, vrhnje za sladoled te arome za okus. Za voćni, umjesto mlijeka u prahu i vrhnja, voda i aditivi koji vodu drže kompaktnom.

Na kuglicu sladoleda treba dodati troškove poreza, trošak radne snage, energije odnosno, maržu. Međutim, opravdava li to cijenu od dva eura ili više?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nam neslužbeno pojašnjava jedan slastičar na primjeru gotovog sladoleda u pakiranju od šest litara, koji se u trgovini može kupiti po cijeni od 15,95 eura, od te količine može se dobiti 75 kuglica sladoleda. Po tome ispada da nabavna cijena jedne kuglice od otprilike 80 grama iznosi 0,21 cent.

Čak i ako to zaokružimo na 0,25 centi i pribrojimo tome maržu od 600%, dolazimo do cijene od jednog eura, nikako dva ili više. Međutim, taj isti sladoled na štandovima se može pronaći po cijeni od dva ili dva i pol eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako oni koji sami proizvode sladoled to vjerojatno rade po većoj nabavnoj cijeni po kuglici, cijenu od tri eura nije lako opravdati ni stranim turistima koji ovih dana komentiraju kako sladoled u Hrvatskoj mogu samo promatrati iz daljine.

Lokacija, lokacija…

"Da je previše tri eura, previše je. Pogotovo što ljudi rade za plaće za koje rade", kaže Jadek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine, kuglica sladoleda koštala je otprilike između 12 i 14 kuna. Mogla se čak pronaći i za 10 kuna.

Jadek pretpostavlja da je, u želji da se izbjegne gomilanje sitnih kovanica, cijena kuglice umjesto 1,85 centi zaokružena na dva eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, psihološku razliku od 15 centi možda je bilo mudrije ostaviti na miru. Ovako, turisti se ne mogu načuditi cijeni, a i usporedba s drugim zemljama i gradovima je puno jednostavnija.

Tako nam, primjerice, odmah upada u oči da kuglica, koja u Zagrebu košta dva eura, u Zadru ima cijenu od 2,5 eura, iako je u pitanju isti proizvođač. U istome gradu može se pronaći i kuglicu za 3,50 eura. U Varaždinu, s druge strane, na glavnom gradskom trgu, kuglica sladoleda košta 1,5 euro, ali čim skrenete iza ugla, naći ćete je i po 1,30 eura, dok se kuglica 'kvartuša' u ovome gradu može naći i po cijeni od jednog eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kupanje u Split, a na sladoled u Varaždin možda bi bilo rješenje, ali cijene goriva od utorka također rastu…

POGLEDAJTE VIDEO: Dubrovnik više nije najskuplji? Hoće li paprene cijene s Jadrana utjecati na sezonu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo