'DOMAĆI NEMAJU ŠANSE' / Turist usporedio hrvatske cijene: 'Kao i u Njemačkoj su, čak i veće. Pivo je četiri, četiri i pol eura, negdje pet...'

Image
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

U Baškoj vodi trenutno odmara sedam i pol tisuća gostiju do današnjeg datuma, što je četiri posto više gostiju nego lani

30.6.2023.
9:48
Zvonimir Barisin/Pixsell
VOYO logo

U usporedbi s prošlom turističkom sezonom, u Hrvatskoj je zabilježen porast od 33.000 kategoriziranih smještajnih objekata. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji broj smještajnih jedinica povećao se s 17.000 na 18.770, a na Makarskoj rivijeri zabilježen je rast od četiri posto. Privatni iznajmljivači na rivijeri izrazili su nezadovoljstvo zbog lošeg početka sezone i prisustva crnog tržišta.

Na Makarskoj rivijeri, uživalo je više od 132.000 gostiju tijekom ovog mjeseca. Ako je vjerovati podacima i prizoru prepune plaže u Tučepima, jasno je da gostiju ima. Hoteli u Tučepima također bilježe zadovoljavajuće rezultate, a nedostatak gostiju nije primjetan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilježimo dvostruko veće brojke noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče šestoga mjeseca, na polovici su već bili rezultati pet posto bolji od protekle godine", rekao je za N1 direktor hotela Stefano Vranješ.

Image
'preskup za ono što nudi' /

Hrvatski turizam se ne može pomaknuti s mrtve točke: Ekonomist objasnio zašto imamo srednji nivo turista

Image
'preskup za ono što nudi' /

Hrvatski turizam se ne može pomaknuti s mrtve točke: Ekonomist objasnio zašto imamo srednji nivo turista

'Živim u Njemačkoj i ja to mogu platiti'

I sami turisti govore kako je u Tučepima proteklih godina bilo jeftinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, skuplje je nego prije. Tako je kako je, ako želiš biti ovdje, ne možeš se žaliti. Cijene su takve", kaže Sudeen iz Švedske.

Boris iz Njemačke usporedio je cijene s onima u svojoj zemlji: "Pa cijene su kao i u Njemačkoj, čak i veće. U nekim restoranima čak i veće. Pivo je četiri, četiri i pol eura, negdje pet, kako gdje. Mislim da cijene nisu neopravdane. Ja u Njemačkoj živim i mogu, ali domaći koji žive ovdje nemaju šanse da to plate."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Baškoj vodi trenutno odmara sedam i pol tisuća gostiju do današnjeg datuma, što je četiri posto više gostiju nego lani.

Direktor Turističke zajednice Baška voda Ante Jurišić komentira kakva je potražnja: "Vrlo malo ima primjedaba na rezervacije. To vjerojatno oni koji su previše podignuli cijene, neopravdano i koji imaju lošiji smještaja. Ovi koji imaju kvalitetniji, oni se prodaju i po godinu dana unaprijed."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podizanje cijene za 10 posto

Marina Granić Skender iznajmljuje obiteljski smještaj u Baškoj vodi. Slobodnog apartmana trenutno nema. Cijene je podigla za 10 posto pa u srcu sezone noć za dvije osobe košta od 80 do 120 eura.

"Imamo domaćih gostiju koji se više od desetljeća vraćaju, koji su komentirali cijenu i rekli – nećemo ti moći biti 10 dana pa sam im ja dala dva dana gratis koje nisu mogli platiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik hotela Domagoj Tomasović komentirao je cjenovnu politiku: "Cjenovna politika je ajmo' reći jedan od razloga zašto neki kolege ipak imaju nekakve rupe i slično. Gosti nisu glupi, znaju ako je inflacija prosječna godišnja bila 12,5, 15 posto i slično, ne možemo povećati cijene 30, 40 ili 50 posto."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo