hrvatska tradicija /

Sezona pečenja rakije je na vrhuncu, ali možda je i posljednja za proizvođače šljivovice

Strahuje se za budućnost domaće šljivovice: moći ćete je sami proizvesti, ali na tržištu je neće biti jer je preskupa

16.10.2016.
19:26
VOYO logo

U Baranji se peku posljednji ovogodišnji kazani s domaćom rakijom. Davorin iz Kneževih vinograda govori, šljivovica ove godine obećava.

"Dobar je bio urod, posebno šljiva, a držeć se principa kojeg se mi držimo, to su tri komponente koje mi promoviramo, to je zdravo voć, čisto posuđe i vrijeme koje se uloži, nadam se da će i ove godine naš proizvod biti vrhunski i da ćemo se imati čim pohvaliti", izjavio je Davorin Škoflek, proizvođač domaće rakije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No bez obzira na kvalitetu, problema itekako ima. Proizvođači domaće rakije govore, vrtoglavo visoke cijene trošarina proizvodnju čine neisplativom. Jer trošarine od 23 kune po litri u Hrvatskoj su čak su  gotovo 3 puta veće nego u, primjerice, Srbiji gdje su 8, a duplo veće od zemalja EU gdje su 16 kuna. 

Boca je od 3 do do 9 kuna, čep je kunu, termoskupljajuća naljepnica je 20 lipa, dok se plati naknada za zbrinjavanje staklenog otpada, dok se plati trošarina od 23 kune, dok se plati PDV, dok se plati voće...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I računice jednostavno nema. Gosti iz Mađarske ne zanju za probleme proizvođača, ali znaju prepoznati kvalitetu.

Nije, nažalost problem samo u visokim trošarinama. Prodaja rakije na crno dodatno otežava prodaju. Proizvođačima nije lako pa Davorin strahuje za budućnost domaće šljivovice.

"Moći ćete je sami eventualno proizesti, platiti to što plaćate, međutim, ona na tržištu više neće egzistirati zbog toga što je preskupa. Ona se na tržištu više ne može pojavljivati, prava slavonska kvalitetna šljiva", poručuje.

Ako ostanemo bez šljivovice, ostajemo i bez tradicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo