UVIJEK NA RASPOLAGANJU / Sezona je i službeno završena, ali za njih to ne znači predah, niti odmor: Vatrogasce čeka niz novih izazova

2020. bila je izazovna godina većini građana Hrvatske

6.10.2020.
11:00
VOYO logo

Borba s vatrom odavno nije njihov jedini posao, tu su ako zatreba pomoć na visini ili na tlu kada zaprijeti voda.

Image
POGLEDAJTE VIDEO /

Veliko srce komiških vatrogasaca: 'Nosili smo ženu s paralizom da uživa u najljepšem zalasku sunca'

Image
POGLEDAJTE VIDEO /

Veliko srce komiških vatrogasaca: 'Nosili smo ženu s paralizom da uživa u najljepšem zalasku sunca'


''Mi smo pokazali da smo spremni na sve situacije tijekom ove godine kad nas je zadesila i pandemija, i potres i poplava je bila, bilo je puno olujnog nevremena, kiše kada su vatrogasci morali brzo reagirati, i ovih dana je toga bilo'', istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Samo u potresom pogođenom Zagrebu imali su gotovo 6.000 intervencija, a pomažu i u radu kriznih stožera, podsjetio je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović: ''Obavljali ste ama baš sve od pružanja potpore policijskih službenicima i radu karantena, prijevozu zaštitne opreme, lijekova i potrepština, krvnih pripravaka i bolesnika, dezinfekcije javnih površina i ophodnje područja pa do sudjelovanja u pružanju pomoći starijih i nemoćnih osoba''.

Klimatske promjene sa sobom nose i elementarne nepogode. Uz vatrogasce i civilnu zaštitu, spremni su i vojnici, kaže general bojnik Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta Glavnog stožera OS RH: ''Mi u svakom slučaju vrlo lako 1.000 ljudi s odgovarajućom mehanizacijom i tehnikom stavimo na raspolaganje i u slučaju poplave, potresa ili nekih velikih snježnih oborina kao što smo imali prije dvije godine''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A vatrogasci su u svom glavnom poslu, gašenju požara, imali više intervencija nego lani. Samo u priobalju bilo je više od 3.600 požara, slično kao i godinu prije. Izgorjelo je gotovo 35.000 hektara. ''Što se tiče opožarene površine, vidimo da je ona gotovo duplo veća u odnosu na prošlu godinu'', napominje Tucaković.

Slijede im dodatna uvježbavanja jer iz forme ne smiju ispasti, a stiže im i nova oprema. Preko MUP-a, uz bespovratna sredstva iz EU fondova, naručena su nova 94 vatrogasna kamiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo