ŠEFICA DRŽAVNOG ARHIVA: / "Zbog ukazivanja na nezakonitosti izložena sam prijetnjama i pritiscima"

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filić

Ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić tvrdi kako je Arhiv godinama protuzakonito skladištio državnu dokumentaciju kod privatnih tvrtki te da je na to potrošeno oko 50 milijuna kuna.

13.7.2015.
19:56
PIXSELL, Borna Filić
VOYO logo

Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva upozorila je da Arhiv već godinama skladišti arhivsku građu kod deset privatnih tvrtki koje nisu registrirane za tu djelatnost, a koje za to ubiru državni novac. Dopusnicu za takvo skladištenje potpisala je i sama Lemić, dolaskom na ravnateljsko mjesto 2013., međutim tvrdi kako je to učinila jer je takva bila praksa do njezinog dolaska.

"Kada se ispostavilo da nešto s takvim načinom skladištenja nije u redu, zatražila sam mišljenje Ministarstva kulture i pravnika. Jer ja nisam pravnik već arhivist", kazala je Lemić dodajući da je, nakon što je Povjerenstvo u sklopu provjere utvrdilo da tvrtke nemaju potrebne uvijete za arhiviranje dokumenata kategoriziranih stvaratelja, ukinula dopusnice i tražila zaustavljanje takve prakse. "Nakon toga su na mene vršili pritisak iz Ministarstva kulture, a i prijetili su mi iz tvrtke Pismohrana servis", kazala je za HRT Lemić dodajući da u medije nije izlazila sve dok nije shvatila da na njena upozorenja nitko ne reagira. Pritom je istaknula da je podnijela i kaznene prijave, ali da nema povratnu informaciju do kuda je slučaj stigao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lažne i neutemeljene objede za najprizemnije dnevno - političke svrhe"

Na njene optužbe odgovorio je vlasnik tvrtke Pismohrana Ante Baković ističući kako se radi o "lažnim i neutemeljenim objedama". Tvrdi da se njegovo ime i tvrtka koriste u "najprizemnije dnevno-političke svrhe", a tvrdnje o prijetnjama Vlatki Lemić naziva insinuacijama i "s gnušanjem ih odbacuje". Navodi kako uopće nije bio u prilici prijetiti ravnateljici, jer je na sastanku na kojem su se našli, bilo previše ljudi da bi joj "prijetio u četiri oka". "Netočno je i zlonamjerno tvrditi da se radilo o čuvanju osjetljive građe. Naime, mi se bavimo čuvanjem registraturnog gradiva sa zadanim rokovima čuvanja koje se izlučuje nakon isteka zakonskog roka", Bakovićev je odgovor na tvrdnje Lemić da su tvrtke registrirane za skladištenje, trgovačke obrte i slične poslove, a ne za arhiviranje dokumenata kategoriziranih stvaratelja.

HRT/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo