SDP PRIPREMA ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE I ZAKON O LOBIRANJU: /

'Slučajevi se otvaraju tek kada netko ostane bez političke moći'

Image

SDP će pripremiti Zakon o lobiranju jer, kaže, ta djelatnost nije na dobrom glasu, a treba biti regulirana kao što je u većini razvijenih zemalja

6.9.2019.
19:41
VOYO logo

Član Predsjedništva SDP-a Domagoj Hajduković najavio je u petak, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, da ta stranka priprema Zakon o podrijetu imovine.

„Razgovarali smo o setu naših antikorupcijskih zakona i utvrdili draft Zakona o porijeklu imovine“, kazao je Hajduković, poslije sjednice Predsjedništva koje se okupilo prvi put nakon ljetne stanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinator antikorupcijskog programa SDP-a Josip Kregar rekao je da u današnjem društvu postoji sasvim evidentna razlika između onoga što neki ljudi imaju i njihovih prihoda.

Pripremit će i Zakon o lobiranju

„I sada postoji način da se utvrdi nesrazmjer između zakonito i nezakonito stečene imovine, međutim, Ministarstvo financija u tome se nije osobito iskazalo. Dojam je da se pri tome postupa vrlo selektivno, a ne principijelno pa se slučajevi otvaraju kada je netko ostao bez političke moći ili ga se posebno kažnjava zbog toga što se protivi vladajućima“, ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će SDP pripremiti Zakon o lobiranju jer, kaže, ta djelatnost nije na dobrom glasu, a treba biti regulirana kao što je u većini razvijenih zemalja.

„To će biti i važan signal da postoje razlike između političkih stranaka, a to je odgovornost i politička etičnost. To je nešto što mora pokazati da svi nisu isti, da nisu isto loši nego da je politika djelatnost u kojoj imaju što raditi i potrebni su pošteni ljudi“, poručio je Kregar.

Osudili slučaj Damira Škare

Hajduković je dodao da je Predsjedništvo SDP-a još jednom najoštrije osudilo slučaj Damira Škare, osumnjičenog za silovanje, posebice zbog toga što postoje opravdane sumnje u zlouporabe sustava i čitav niz propusta u ovom slučaju.

Naglasio je i da stranka daje svu potrebnu podršku svom kandidatu Zoranu Milanoviću, a sljedeći tjedan osnovat će se i izborni stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu bi, neslužbeno se može čuti, sudjelovali predstavnici svih županijskih organizacija SDP-a koji bi bili poveznica Milanovića i stranke, a glavni čovjek za vezu između stožera i stranke trebao bi biti glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas.

Milanović se u kampanju vraća sutra, kada bi zajedno s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, trebao posjetiti poljoprivredni sajam u Gudovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo SDP-a nije razgovaralo o ukidanju ili ublažavanju suspenzije četvorici članova Predsjedništva, koja traje od srpnja prošle godine.

Neslužbeno je objašnjenje da je to u ovlasti Glavnog odbora SDP-a koji će se okupiti najvjerojatnije početkom listopada. A da bi ishod mogao biti povoljan po suspendirane Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića naznačio je nedavno Bernardić u intervjuu za portal Telegram da će o tome na njegov prijedlog „razgovarati već na sljedećoj sjednici Glavnog odbora, razmatrat ćemo ublažavanje kazne suspendiranima o kojoj će konačnu odluku donijeti Glavni odbor“.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike