potrebna zainteresiranost /

SDP: 'Još nije raspravljen naš prijedlog o minimalnoj plaći', HDZ: 'Mi smo napravili više'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP je u četvrtak prozvao predsjednika Sabora Božu zbog zakona o minimalnoj plaći upućen u proceduru još krajem prošle godine

23.3.2017.
11:42
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SDP je u četvrtak prozvao predsjednika Sabora Božu Petrova jer još nije raspravljen SDP-ov prijedlog zakona o minimalnoj plaći upućen u proceduru još krajem prošle godine, no HDZ-ova Grozdana Perić uzvratila je kako je aktualna Vlada u zadnjih pola godine napravila više nego perthodne te je minimalna plaća povećana za 67 kuna.

"SDP je krajem prošle godine u saborsku proceduru uputio konačni prijedlog zakona o minimalnoj plaći koji još danas nije došao na dnevni red. Gospodine predsjedniče, stavili ste ga na kraj jer očito vam nisu prioriteti interesi radnika", prozvao je SDP-ov Mirando Mrsić predsjednika Sabora Božu Petrova nakon stanke koju je zatražio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajuća garnitura, ističe Mrsić, neprestano iskazuje svoje zadovoljstvo gospodarskim rastom dok mladi odlaze iz Hrvatske.

"Smatrali smo da većina zastupnika u Hrvatskom saboru mora i treba biti zainteresirana za raspravu o toj temi, jer minimalnu plaću u Hrvatskoj prima oko 20.000 ljudi", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obveza Vlade, kaže, ali i svih zastupnika je raditi na rješavanju problema građana."Vrijeme je da se Vlada konačno pozabavi i pitanjem sustava plaća i cijene rada u Hrvatskoj i da predloži konkretne mjere", pozvao je Mrsić.

Stanku je zatražila i HDZ-ova Grozdana Perić koja je poručila kako je Vlada u zadnjih pola godine napravila u odnosu na minimalnu plaću više nego prethodne vlade i prethodno razdoblje od 4 godine te je minimalna plaća povećana za 67 kuna. 

"Vlada Andreja Plenkovića nastoji ispuniti sva predizborna obećanja koja su zadali, a to je i problem blokiranih građana jer svaka odgovorna vlada mora razmišljati o tome koliko je blokiranih i o razlozima zašto su u blokadama, pogotovo kad ih je 328 tisuća, što je svaki četvrti aktivno zaposlen stanovnik Hrvatske", rekla jePerić.

Vlada će, kaže, poduzeti sve da pregleda stanje i strukturu dugova i dužnika. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako je važno koliko je razdoblje u kojem su oni u blokadi - je li to godina ili preko godine dana. Preko 91 tisuća građana ima dug 235 milijuna kuna, a od toga preko 34 tisuće je dužno preko 365 dana. Naime Minsitarstvo treba napraviti pravni okvir koji će omogućiti da vjerovnici na zahtjev strenke mogu skalapati reprograme na primjerice 24 mjeseca i imati mogućnost otpisa kamata. Treba stvoriti okvir i tim dužnicima omogućiti da plate svoj dug", poručila je HDZ-ova zatsupnica Grozdana Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo