EUROPSKI IZBORI / SDP će sam, a HSS s GLAS-om i IDS-om: Kakva je sudbina sporazuma Bernardić-Beljak?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz SDP-a i HSS-a ističu da kombinacije vezane za europske izbore ne utječu na njihov sporazum iz svibnja 2017. godine

31.10.2018.
12:45
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

"Danas počinje savez za promjene, savez za bolju Hrvatsku, savez za pošteniju, moderniju, napredniju Hrvatsku, savez za Hrvatsku jednakih mogućnosti", kazao je zadnjeg dana svibnja prošle godine predsjednik SDP-a Davor Bernardić, nakon što je s predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom u Orahovici potpisao sporazum o zajedničkom izlasku te dvije stranke na naredne parlamentarne izbore. 

Bilo je to mjesec dana nakon što je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade smijenio tri MOST-ova ministra zato što su na sjednici Vlade nisu stali uz njega protiv Zdravka Marića. Time je praktički završila i druga vladajuća koalicija HDZ-a i MOST-a te je počela politička kriza u kojoj nije bilo jasno hoće li se ići na nove izbore ili će Plenković uspjeti "sklepati" novu većinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je tjedan dana nakon što su Beljak i Bernardić potpisali sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore donio odluku da ulazi u HDZ-ovu Vladu. Time je politička kriza i neizvjesnost oko novih izbora završila, ponovno je uspostavljena stabilnost Plenkovićeve Vlade koja je, uz povremeno spominjanje da bi vladajući mogli ostati bez potrebnih 76 ruku, potrajala do danas. 

"Okosnica buduće velike koalicije"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na potpisivanju sporazuma između SDP-a i HSS-a u Orahovici predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak istaknuo je da će te dvije stranke "činiti okosnicu buduće velike koalicije". Najavljivao je i stvaranje "jednog velikog demokratskog progresivnog koalicijskog bloka koji će se boriti za Hrvatsku drugačiju od onoga što gledamo zadnjih 27 godina". 

Godinu i pol kasnije SDP najavljuje da će na izbore za Europski parlament, koji će se održati u svibnju sljedeće godine, izaći samostalno, dok je HSS počeo pregovore o zajedničkom izlasku na te izbore s tzv. Amsterdamskom koalicijom, odnosno s GLAS-om Anke Mrak Taritaš i IDS-om Borisa Miletića te još nekim manjim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI 

Beljak o udruživanju s GLAS-om i IDS-om: 'Zbog ove potencijalne koalicije najviše je u panici HDZ'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljani Borzan najviše nominacija za SDP-ovu listu za izbore za Europski parlament 

Zbog tog "preslagivanja" u oporbi moglo bi se zaključiti da je negdje "po putu" u godinu i pol pukla ljubav između Beljaka i Bernardića, no iz obje stranke ističu kako način izlaska na izbore za Europski parlament nema nikakve veze sa sporazumom potpisanim za parlamentarne izbore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazum o parlamentarnim izborima nije doveden u pitanje"

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić kazao je za Vijesti.hr kako SDP "s HSS-om ima potpisan sporazum o suradnji za parlamentarne izbore".  Dodao  je kako SDP-ova najava da će samostalno ići na izbore za Europski parlament i HSS-ovo pregovaranje o koaliciji s GLAS-om i IDS-om "ništa ne mijenja" u vezi tog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo sporazum koji je potpisan za parlamentarne izbore i koji tretira broj njihovih mjesta na listi. To u ovom trenutku nije dovedeno u pitanje", kazao nam je Jelušić. 

I iz HSS-a ističu kako je "sporazum između HSS-a i SDP-a potpisan za zajednički nastup na parlamentarnim, a ne izborima za Europski parlament".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se HSS i SDP nisu odlučili na zajednički izlazak i na izbore za Europski parlament, ali i budući da je više puta istaknuto iz obje stranke kako je samostalni nastup ili nastup s drugim strankama bolje rješenje, HSS je pristupio pregovorima s IDS-om i GLAS-om", odgovorila je na pitanje Vijesti.hr Ivana Tomić, voditeljica Odjela za odnose s javnošću i medijima. 

"Na SDP gledamo kao na partnera u svim mogućim kombinacijama. Budući da nam je zajednički cilj svrgavanje HDZ-a s vlasti, moramo i hoćemo surađivati. I surađujemo, ali u ovome trenutku je za HSS najbolje nastupiti u zajedničkom bloku s drugim opozicijskim strankama. SDP isto tako misli da je za njih najbolje nastupiti samostalno i to pozdravljamo", odgovorili su nam iz HSS-a te ističu kako HSS i SDP imaju "vrlo korektnu i intenzivnu suradnju" te da "su sve odluke koje je donio HSS, ali i SDP, prije toga najavljene i iskomunicirane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni odbor SDP-a još nije donio odluku o samostalnom izlasku na euroizbore

Jelušić je, pak, rekao da u SDP-u još nema službene odluke Glavnog odbora o samostalnom izlasku, ali je dodao da će vrlo vjerojatno ići sami na izbore za Europski parlament. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinsko raspoloženje u stranci i na terenu je da konačno idemo sami. Konačno, jer se smatra da je dosad SDP uglavnom davao više partnerima nego što su oni objektivno imali podršku među biračima", rekao je Jelušić.

Dodao je kako je na prošlim izborima za Europski parlament od četiri zastupnika izabranih s liste SDP-a, dva su bila SDP-a, a po jednog su dobili IDS i HNS. Kao problem za SDP u vezi koalicije s HSS-om na europskim izborima ističe i kako su te dvije stranke iz različitih europskih stranaka, dok SDP pripada socijalistima, HSS je u Europskoj pučkoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj problem smo imali i s IDS-om i HNS-om jer su oni bili na našoj listi, uzeli dva mandata i na kraju su ta dva mandata koje je dobio SD su otišla u liberale", kazao nam je Jelušić. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo