IMA LI NADE ZA OBNOVU? / Na Baniji nije zabijena nijedna lopata, a Savjet za obnovu muče tipske kuće i papirologija

Image
Foto: screenshot

Savjetu za obnovu bili su sporni projekti doniranih kuća te Knjige standarda odnosno isključivanje već dogovorenih posebnih uzanci o građenju

17.12.2021.
12:10
screenshot
VOYO logo

Ne jenjava rasprava oko tipskih kuća, koje bi se trebale graditi na Baniji u sklopu obnove. Kako u javnosti, tako i u stručnim krugovima ne prestaju komentari oko toga jesu li te kuće pravo rješenje. Na sjednici Savjeta za obnovu održanoj jučer, povela se toliko burna rasprava da je dekan Arhitektonskog fakulteta, Bojan Baletić navodno rekao da će istupiti iz Savjeta. No, ostao je na sjednici neko vrijeme pa tek potom otišao.

Prijepori su, neslužbeno doznaje Jutarnji, nastali oko modela tipske kuće kojeg je donirao Rotary klub, a izradila tvrtka Experto Crede, čiji je direktor Boris Blažević. Državni tajnik, Gordan Hanžek, potvrdio je da je prihvatio tu donaciju i potpisao sve dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POČINJE OBNOVA /

Ovo su tipske kuće kakve će biti građene na Baniji: Imat će armirane betonske temelje

Image
POČINJE OBNOVA /

Ovo su tipske kuće kakve će biti građene na Baniji: Imat će armirane betonske temelje

"Naša namjera je da obnova što prije krene. Ne bih se upuštao u rasprave na temu estetike samih kuća, ali sada bi upuštanje u arhitektonske natječaje produljilo cijeli proces za nekoliko mjeseci", poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Donatori izradili i dokumentaciju

Na Savjetu je istaknuo da su upravo donatori među prvima krenuli u izradu tipskog modela kuća još u siječnju ili veljači ove godine te su dosad već izradili svu potrebnu projektnu dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Projekt je u potpunosti u skladu sa svim zakonima i propisima, a izradio ga je ovlašteni arhitekt. Uz projekt tradicionalne kuće, koja je izrađena u skladu s do tada važećim Programom, i ovaj ubrani model je od izuzetne važnosti za otvaranje mogućnosti odabira stradalnicima i osigurava provedbu izgradnje zamjenskih kuća u 2022. godini", rekao je Hanžek i dodao da je od izmjena Zakona do donošenja Programa mjera prošlo nekoliko dana, čime je omogućena izgradnja zamjenskih kuća s većim brojem spavaćih soba u propisanim kvadraturama.

Savjetu su sporne bile i Knjige standarda, kao i natječajna dokumentacija u kojoj se spominje prijedlog ugovora s građevinskim tvrtkama u kojem, pak, stoji da se "​isključuje primjena Posebnih uzanci o građenju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će namiriti razliku cijena

Zbunilo je to predstavnike Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore, jer je nedavno ministar graditeljstva Darko Horvat s njima ispregovarao i dao suglasnost na završnu verziju Posebne uzance o građenju. Zaključak Vlade je da se cijene ne bi trebale fiksno ugovarati.

Cijene materijala i dalje rastu, pa je građevinarima teško ugovarati dugoročne poslove s državom. Smatraju da neće biti održivo za njih, ali i za projekte, ako će oni sami morati snositi razliku u cijenama. Postoji mogućnost da bi rastuće cijene nekih materijala pojele cijeli prihod od projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne zna što će se događati na tržištu, a mi smo obveznici Zakona o javnoj nabavi koji u prvom redu ide za nižom cijenom. To je pravni akt višeg reda, a dođe li kasnije do takvog neplaniranog rasta cijene materijala, u sudskom postupku ili tijekom izvansudske nagodbe u procesu mirenja, se potencijalno može priznati viša cijena poštujući uzance struke", objasnio je Hanžek.​

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo