„Savest čista otkad ne pružam ruku Koštunici“

Milo Đukanović ponovio optužbe protiv lidera DSS-a za ubistvo urednika „Dana“

20.3.2013.
20:35
VOYO logo

Posle optužbi na račun Vojislava Koštunice, koga je doveo u vezu s ubistvom novinara Duška Jovanovića, kao i reagovanja lidera opozicione Demokratske stranke Srbije, crnogorski premijer Milo Đukanović je odgovorio Koštunici da "mirno spava" i da mu je "savest čista".

Đukanović je rekao da se u Crnoj Gori "digla kuka i motika" da brani Koštunicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Vrlo mirno spavam. Savest mi je čista, pogotovo otkad u protokolarnim aktivnostima ne moram da pružim ruku Vojislavu Koštunici - rekao je Đukanović u crnogorskom parlamentu, a prenosi Tanjug.

"Monstruozne, mračne i podmukle optužbe"

Koštunica je prethodno u izjavi podgoričkom "Danu" ocenio da su Đukanovićeve optužbe "monstruzne, mračne i podmukle", poručio da su njemu ruke čiste i da mirno spava, a crnogorskog premijera je pozvao da javnosti kaže da li su njegove ruke čiste i savest mirna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpre je Đukanović izjavio da je urednika lista "Dan" ubio "onaj ko ga je najviše koristio dok je bio živ" i da je on bio "poslodavac i Jovanovića i (predsedničkog kandidata Miodraga) Lekića i onaj isti koji nosi politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića i onaj koji je svojom politikom onemogućavao Srbiji da stane na evropski put, i koji je svojim destrukcijama pred Briselom pokušavao Crnu Goru da omete na njenom evropskom putu".

On je danas ponovio optužbe na račun Koštunice, a na pitanje ima li novih saznanja o ubistvu Jovanovića, te da li bi o tome pričao pred istražnim organima, rekao da sve što govori, govori javno, navodeći da je spreman da pruži maksimalan doprinos radu svakog državnog organa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ko god hoće time da se bavi. Pa naravno, ja sam ozbiljan čovek. Ne mislite valjda da bi se ja služio ovakvim optužbama da bih konstruisao na nečiji račun. Ne. Ja o ovome mislim ono što mislim i spreman sam da svakom državnom organu koji se time bavi ponovim ovo što sam sada kazao - rekao je Đukanović i dodao da je to više nego dovoljan prilog, kada je u pitanju njegova uloga.

"Dan" kao izvor patriotskog nadahnuća

Navodeći da je pročitao reagovanje Koštunice i, kako ih naziva, njegovih sledbenika u Crnoj Gori koji, kako smatra, "i dalje očigledno očekuju da ih on svojom minornom ulogom na srpskoj političkoj sceni može zaštiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Drago mi je da se on prepoznao u onome što sam govorio na konferenciji za štampu. Zajednički možemo zaključiti da je demantovao sve, sem ono što je trebalo. On nije ni pokušao da demantuje da je u ulozi predsednika SRJ, ne samo nasledio Slobodana Miloševića, nego po istoj formuli rabio ono što su bezbednosno-obaveštajne strukture Vojske Jugoslavije. O tome sam govorio kada smo razgovarali u parlamentu, o tome ko bi se morao osećati odgovornim za ubistvo Duška Jovanovića - rekao je Đukanović.

Premijer se obrušio i na list "Dan" rekavši da je tokom bombardovanja besplatno deljen u kasarnama Vojske Jugoslavije "kao izvor patritotskog nadahnuća u Miloševićevom privatnom ratu protiv međunarodne zajednice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Da li treba da vas podsećam da je "Dan" dobio besplatnu štampariju iz saveznih robnih rezervi i besplatno dobijao hartiju za štampanje novine, što nije bilo karakteristično ni za jednu drugu novinu. Zašto nije "Pobjeda", "Politika", "Blic" deljen besplatno Vojsci, nego "Dan" - rekao je Đukanović.

Koštunica isti kao Milošević

- E ja o tome govorim, kada govorim o odgovornosti Vojislava Koštunice. Ako je Slobodan Milošević, kao njegov prethodnik, tu Vojsku i njene bezbednosno-obaveštajne strukture zloupotrebavljavao, da u sprezi sa kriminalcima koristi vojne helikoptere, uniforme i da šalje ljude da ubiju Vuka Draškovića u Budvi, ako je Koštunica sve to nasledio i kasnije kroz akciju "Sablja", saznajemo da su se u kabinetu Ace Tomića nadahnjivali pripadnici "zemunskog klana" pre nego što su ubili Zorana Đinđića, treba li tu još nešto dokazivati ili je tu stvar jasna i očigledna? Zašto o njoj neće da se priča, ne znam - rekao je Đukanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu mašineriju premijer je nazvao zlokobnom, koja je pod patronatom Miloševića, a kasnije njegovog naslednika, zloupotrebljavana protiv Crne Gore.

- Deo te mašinerije je Miodrag Lekić. Nema potrebe da podsećamo da je četvorka išla u Vašington koristeći usluge Koštuničine ambasade u Vašingtonu i sa plaćenim troškovima beogradskog režima Koštunice. Nije išla u Vašington i pričala po Podgorici i Beogradu protiv nezavisnosti Crne Gore, zato što ih je na to inspirisao neko drugi, nego su vođeni vlastitim političkim stavom, a potpomognuti ovim centrima moći iz Beograda. Sve je Koštunica demantovao sem ovo, a ovo je sve - rekao je Đukanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo