Zakona - nema /

Sava zagađena antibioticima iz domaće farmaceutske industrije: količina do tisuću puta veća nego u ostalim vodama

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Iako znanstvenici ne žele imenovati farmaceutske tvrtke o kojima je riječ, navode da je riječ o farmaceutskoj tvrtki koja 'ima dugu tradiciju proizvodnje tog antibiotika

17.11.2017.
9:54
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski znanstvenici dokazali su da otpadne vode iz dijela hrvatske farmaceutske industrije koje dospijevaju u Savu sadrže visoke koncentracije makrolidnih antibiotika, i to do tisuću puta veće nego u komunalnim otpadnim vodama, donosi Novi list.

Bakterije time postaju otpornije na antibiotike, čime se uništava riječni živi svijet. Naše analize su pokazale da su otpadne vode iz lokalnih hrvatskih farmaceutskih industrija. U komunalnim otpadnim vodama koncentracije različitih antibiotika koji tamo ponajviše dospijevaju putem urina uglavnom ne prelaze 10 mikrograma po litri, a mi smo u prikupljenim uzorcima detektirali i do 400 puta veće koncentracije", objašnjava dr. sc. Nikoline Udiković Kolić s Instituta "Ruđer Bošković".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstveni rad objavljen je u prestižnom znanstvenom časopisu "Water Research". Između ostalog, znanstvenici upozoravaju i da ne postoji zakonska regulativa o dozvoljenim koncentracijama antibiotika u vodama, donosi Novi list.

Iako znanstvenici ne žele imenovati farmaceutske tvrtke iz čijih su otpadnih voda uzimali uzorke, u radu se navodi da farmaceutska tvrtka u čijim su otpadnim vodama pronađene visoke koncentracije azitromicina "ima dugu tradiciju proizvodnje azitromicina putem sinteze iz drugog makrolidnog antibiotika eritromicina" te da se "otpadne vode iz te industrije, nakon tretmana u tvrtkinom membranskom bioreaktoru (koji služi kao pročišćivač, op.a.) otpuštaju u Savu zajedno s otpadnim vodama iz proizvodnje pekarskog kvasca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo