'SAMO PROMATRAMO': /

Ruska vojska upravo leti nad Hrvatskom. I snima vojarne, postrojenja...

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija

U okviru međunarodnog Sporazuma o otvorenom nebu (Open Skies Treaty) i ove godine Ruska Federacija provodi nadzorne letove te zračna snimanje iznad Slovenije i Hrvatske.

26.4.2017.
22:28
Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

“U okviru implementacije Sporazuma o otvorenom nebu, Rusija planira provesti nadzorni let ruskim zrakoplovom An-30B iznad teritorija Slovenije i Hrvatske“, izjavio je Sergej Vladimirovič Rižkov, načelnik Uprave za praćenje ispunjavanja ugovora Ministarstva obrane Ruske Federacije, koja je ujedno i ruski Nacionalni centar za kontrolu nuklearne opasnosti dodajući kako se letovi provode od 24. do 29. travnja 2017, prenosi Obris.

Image
ZATVORENO NEBO: /

Turska odbila ruski promatrački let iznad granice sa Sirijom

Image
ZATVORENO NEBO: /

Turska odbila ruski promatrački let iznad granice sa Sirijom

Cilj sporazuma koji je na snazi od 2002. je izgradnja povjerenja u kojoj sve zemlje imaju izravan pristup nad nadzorom cijelog teritorija drugih zemalja i aktivnu ulogu u skupljanju informacija oko svega što bi ih moglo brinuti, i jedan je od najopsežnijh međunarodnih vojnih sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letovi će biti izvođeni s prostora zračnih luka Ljubljana i Zagreb, koje su uvedene u registre sporazuma. Tijekom letenja unaprijed definiranim i koordiniranim rutama, u samome zrakoplovu će, uz ostalo navodno, biti i francuski stručnjaci, na kojima je posao kontrole uporabe nadzorne opreme i ispunjavanja odredbi sporazuma.

Dok su ovogodišnji Open Skies letovi nad Slovenijom i Hrvatskom ponešto uranili prema onima iz 2016. godine, oni predstavljaju tek djelić neprekidnih i užurbanih aktivnosti iz tog međunarodnog okvira koji danas obuhvaća ukupno 34 države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ruskih letova nad EU i NATO članicama, treba spomenuti nadzor nad prostorom Francuske, koji su Rusi i Bjelorusi proveli od 18. do 22. travnja ove godine, korištenjem ruskog zrakoplova An-30B (iz francuske zračne luke Orleans Bricy). Osim toga, od 10. do 15. travnja su Rusi sami (s domaćom pratnjom) letjeli iznad Sjedinjenih Američkih Država, a od 18. do 22. travnja i iznad Kanade – to su bili njihovi ukupno osmi i deveti letovi izvedeni u 2017. godini, uz uporabu zrakoplova Tu-154M-LK-1, kojem je svojedobno prednji odjeljak za prtljagu bio pretvoren u centar za fotografiranje.

Image
Foto: Wikipedia

Ove ruske aktivnosti samo su dio ukupnih letova u okviru Sporazuma o otvorenom nebu – u čijem su okviru od 27. veljače do 4. ožujka i američki te francuski stručnjaci združeno provodili nadzorni let nad prostorom Ruske Federacije (američkim zrakoplovom Boeing OC-135B, iz zračne luke Khabarovsk Novy). Na to se onda nadovezao i združeni let američkih i čeških stručnjaka nad Ruskom Federacijom od 10. do 14. travnja ove godine, opet spomenutim američkim zrakoplovom Boeing OC-135B.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo