europska direktiva /

Samo da se troši lakše i brže: Stigla je velika promjena, peglanje kartica više neće biti isto

Odlazak u povijest potpisivanja slipa potrošači podržavaju

17.9.2019.
10:40
VOYO logo

Samo da se troši što lakše i brže. Peglanje kreditnih kartica više neće biti isto jer se neće morati potpisivati potvrda o izvršenoj transakciji - odnosno slip

Još jedna promjena u Zakonu o platnom prometu, ukida se limit od pet tisuća kuna za fizičke osobe i to zbog dolaska ere otvorenog bankarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoštvo kupaca uskoro bi moglo promijeniti rutinu na blagajni u omiljenim dućanima. Nova praksa u peglanju kartica je pred vratima.

Nakon što obavite kupovinu i odlučite platiti primjerice hranu u trgovini kreditnom karticom, više nećete morati potpisivati račun već ćete ukucati PIN, kao oni koji imaju debitne kartice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak u povijest potpisivanja slipa potrošači podržavaju:

"Mislim da je to u redu, da svatko ima svoj tajni broj." 

"Sjajna vijest. Svaki put kad zaboravim PIN, a to mi se sve češće događa, kupit ću manje bespotrebnih stvari".

Jedna je to od promjena u sklopu europske direktive. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, povodom nastupanja ere otvorenog bankarstva ukida se limit od 5000 kuna za fizičke osobe. Domaći regulator je Hrvatska narodna banka.

"Nekoliko važnih odredbi direktive i pripadajući regulatorni tehnički standard stupili su na snagu 14. rujna 2019. Na nacionalnoj razini odnosno kod plaćanja unutar zemlje, bankovna industrija je upoznata sa stavovima HNB-a te ne očekujemo nikakve probleme", rekli su u HNB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati itekako vole kartice

Izdavat će se i nove kartice s pripadajućim PIN-ovima. Nagle promjene nema, kažu iz banaka.  

"S 14. rujnom se ništa drastično nije promijenilo u odnosu na do sada, nego se postepeno uvode promjene", rekao je , direktor sektora direktnih kanala u Erste banci,

Franjo Bartol, direktor digitalnog bankarstva i kartičnog poslovanja Sberbank, istaknuo je da je najveća prednost novog modelasigurnost

"Više u dućanima ili gdje god se plaća, manje više nema se praksa provjeravati vlastoručni potpis i uspoređivati ga s osobnom iskaznicom, PIN donosi stvarno veću sigurnost u tom smislu", kazao je Bartol. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kartice Hrvati itekako vole. Prema podacima HNB-a, u 2018. Hrvati su imali osam i pol milijuna debitnih i kreditnih kartica, u prosjeku dvije po korisniku. Na mjesec po kartici potroše oko 3200 kuna, lani ukupno 160 milijardi kuna. A ove godine građani troše i više - ako ne zaborave PIN. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo