Šahovnica, kuna, granice, Tesla, Gundulićeva himna i glagoljica. Predstavljene su hrvatske kovanice eura

Da bismo bili potpuno spremni za uvođenje eura 2023.-će, na tiskanje i kovanje novca potrošit ćemo 900 milijuna kuna.

4.2.2022.
18:50
VOYO logo

Predstavljene su kovanice eura s hrvatskim motivima. Šahovnica, kuna, naše granice, Nikola Tesla, Gundulićeva Himna slobodi i glagoljica od prvog siječnja iduće godine asocirat će Europljane na našu državu.

Četvero mladih autora primilo je nagrade te iskazalo ponos što će se baš njihove kovanice koristiti za plaćanje diljem Europe. Nagrađeni su s po 70 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Grčkoj će netko plaćati kovanicama koje smo mi dizajnirali. Stvarno nadrealan osjećaj", kaže Stjepan Pranjković.

Image
NACIONALNO VIJEĆE ZA EURO /

Predstavljen dizajn hrvatske kovanice eura i centa: Evo kako će izgledati

Image
NACIONALNO VIJEĆE ZA EURO /

Predstavljen dizajn hrvatske kovanice eura i centa: Evo kako će izgledati


Slikar, arhitektica, animator i budući aeronautičar su četvero mladih ljudi koji se prije nisu upoznali, otiskom svoje kreativnosti na kovanicama utisnut će svoja imena u hrvatsku povijest. Maja je spojenim HR na glagoljici povezala umjetnost i matematiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za razliku od zlatnog reza za kojeg svi znamo da je savršen i da je zapravo nešto što je lijepo, Fibonaccijev niz je nešto što cijelo vrijeme teži tom savršenstvu, a mislim da se svatko od nas može poistovjetiti s tom težnjom", rekla je Maja Škripelj.

Hrvatsku vizuru na šahovnici Ivan Šivak je iskreirao za jedan dan, a toliko je trebalo i za ideju Tesle mladom studentu aeronautike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako smo mali, ali stvarno prepoznatljivi. I sad kako nešto tako zubato i još sa tom jadranskom obalom spojit s vrlo oštrom pravilnošću šahovnice? To mi je bio najveći izazov i čim sam uspio, znao sam da je to to"; tvrdi Ivan.

"U jednom danu mi je pala ta cijela ideja. Dakle, on je okružen silnicama magnetskog polja. Sve to skupa mi je palo na pamet, otvorio sam program i počeo skicirati, počeo raditi i tako je nastala", ispričao je autor Ivan Domagoj Račić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je priznao da su autori pogodili srž onog što je Vlada htjela.

"Simboli povijesti i političkog identiteta Hrvatske, našeg suvereniteta i državnih granica, novčarske tradicije i faune, jezika, kulture i književnosti, kulturnih i znanstvenih velikana, kreativnosti i inovativnosti te tradicije i modernosti", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreativni dio je tako završen. Sada treba upaliti strojeve za kovanje. Plan je do srpnja iskovati po milijun probnih komada svake od kovanica, nakon čega slijedi masovno kovanje.

"Treba otkovati izuzetno velik broj kovanica u vrlo kratkom vremenu tako da će se morati raditi punim kapacitetom da bi se zajedno sa novčanicama koje ćemo tiskati u inozemstvu omogućilo da kraj godine, odnosno uvođenje eura dočeamo logistički spremni", objašnjava guverner HNB-a Boris Vujčić.

Cijeli taj proces Hrvatsku će koštati Hrvatsku oko 900 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako val poskupljenja zbog porasta cijena energenata mogao bi se nastaviti povećanjem cijena zbog uvođenja eura.

Neki artikli već poskupljuju, a za druge se značajna poskupljenja najavljuju. Ministar financija Zdravko Marić kaže da će država pronaći način za zaštititi građane od divljanja cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vec sada najavljuju poraste cijena i to ne mali. I ako iz danasnje perspektive gledamo sto euro ima s tim i da li se to već u ovom trenutku može okarakterizirati kao opravdano povećanje, unatoč povećanju cijene energenata i svega ovoga što se događa.

I mislim da su to važne stvari na koje trebamo biti oprezni i mi ćemo posegnuti za svim onim što smatramo da je dobro i što će u konačnici ići u smjeru zaštite potrošača i da stvarno zaštitimo tog potrošača od ne tako jasno definiranog pojma neopravdanog povećanja", izjavio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo