SRBI NJIME RAKETIRALI METROPOLU / SAD šalje Ukrajini kontroverzno oružje kojeg se Zagrepčani dobro sjećaju iz 1995.; stručnjak objasnio zašto ga mnogi zabranjuju

 Rusi kasetno oružje koriste od početka rata, a imaju zalihe još iz doba Sovjetskog Saveza

9.7.2023.
23:25
VOYO logo

Kasetno oružje, koje SAD šalje Ukrajini, je zabranjeno u više od 120 zemalja, ali ne i u Rusiji, Ukrajini i SAD-u.

Riječ je o streljivu koje prije udara rasipa brojne male bombe na širem području. I upravo je zbog toga zabranjeno jer najviše stradaju civili, a neeksplodirano - prijetnja je desetljećima. Njima su Srbi 1995. raketirali Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo iskustva s kazetnim oružjem. To su oni zvončići koji su pali na Zagreb za vrijeme operacije Bljesak. A zabranjeno je jer je neselektivno oružje, kad se rasprši na određenu površinu ono nema targetirane ciljeve, tamo gdje padne napravit će problem i ubijat će ljude", kaže za RTL Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost, prenosi Danas.hr

 Rusi kasetno oružje koriste od početka rata. Ministar obrane Šojgu nazočio je obuci novih vojnika - njima streljivo ne bi trebalo nedostajati - jer je Rusija ne samo povećala proizvodnju, već ima i milijunske zalihe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KAO DA SAM UMRLA...' /

Zastrašujuće priče iz opkoljenog grada: 'Kasetna bomba eksplodirala je 20 metara od mene'; 'Potpuno sam dehidrirala. Nisam osjećala glad i žeđ'

Image
'KAO DA SAM UMRLA...' /

Zastrašujuće priče iz opkoljenog grada: 'Kasetna bomba eksplodirala je 20 metara od mene'; 'Potpuno sam dehidrirala. Nisam osjećala glad i žeđ'

Zalihe još od Sovjetskog Saveza

"Rusi imaju zalihe još iz razdoblja Sovjetskog Saveza, ogromni arsenali nakupljeni su desetljećima u tom prostoru i koriste te zalihe. Zapad je svoje zalihe obnavljao, starih se rješavao, nije ih zadržavao, dok Rusi jesu i zato postoji taj disbalans", dodaje Ogorec.

Da ne treba slati kasetno oružje Ukrajini izjasnio se glavni tajnik UN-a i nekoliko europskih čelnika među kojima i britanski premijer. "Ujedinjeno Kraljevstvo je potpisnik konvencije koja zabranjuje proizvodnju ili korištenje korištenje kasetnog streljiva i protivi se njihovoj uporabi", govori Rishi Sunak, britanski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećali da će ga koristiti odgovorno

Za Amerikance to je samo prijelazno rješenje, dok ne proizvedu više streljiva za Ukrajinu. "Ukrajinska vlada ponudila nam je pismena jamstva za odgovornu uporabu raketa. To uključuje da ih neće koristiti u urbanim sredinama naseljenim civilima kao i da će zabilježiti gdje ih koriste - što će pojednostaviti kasnije razminiranje", kaže Colin Kahl, zamjenik američkog ministra obrane za politička pitanja.

Dok većina obećanog oružja u Ukrajinu ne stiže na vrijeme - najava kasetnog se željno očekuje. Jer Ukrajina je već 500 dana u ratu - a predsjednik Zelenskij za tu prigodu posjetio je Zmijski otok, simbol ukrajinskog otpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno ćemo pobijediti! Definitivno! Slava Ukrajini", poručuje Zelenskij. Nadaju se da će novo oružje pomoći i ukrajinskoj ofenzivi, koja do sada nije dala očekivane rezultate. A sve je jasnije da u iscrpljujućem ratu koji je Rusija nametnula neće odlučivati tenkovi već upravo streljivo.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo