SAD SE ZNA KAKO ĆE ŠKOLE NADOKNADITI IZGUBLJENE DANE: / Većina će iskoristiti ovaj inače neradni dan, stiže vrlo brzo

Image
Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Većina škola iskoristi će zadnji tjedan zimskih praznika, od 7. do 12. siječnja, za nadoknadu izgubljenih nastavnih dana, amaksimalno će biti iskoritšeni, odnosno skraćeni proljetni praznici

13.12.2019.
18:59
Hrvoje Jelavić / PIXSELL
VOYO logo

U ponedjeljak, 16. prosinca, istječe rok koji je Ministarstvo obrazovanja dalo osnivačima škola za predaju konačnih prijedloga nadoknade nastavnih dana izgubljenih tijekom nedavnog štrajka prosvjetnih radnika. Većina škola će, kako doznaju 24 sata, iskoristiti predblagdanski ponedjeljak, 23. prosinca i time nadoknaditi jedan nastavni dan pa će zimski praznici službeno započeti na Badnjak, 24. prosinca.

Također, većina škola će iskoristiti i zadnji tjedan zimskih praznika, od 7. do 12. siječnja za nadoknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAOS U ŠKOLAMA ZBOG NADOKNADE: /

Skraćuje se zimski odmor, proljetnih praznika nema, a neki će i subotom na nastavu

Image
KAOS U ŠKOLAMA ZBOG NADOKNADE: /

Skraćuje se zimski odmor, proljetnih praznika nema, a neki će i subotom na nastavu

'Skijaši' moraju donijeti ispričnicu i potvrdu

Budući da drugo polugodište formalno počinje u utorak, subota u tome tjednu bit će iskorištena kao nastavni dan jer, po zakonu, učenici mogu imati samo pet nastavnih dana zaredom. Isto će biti i u subotu nakon Uskrsa (Uskrsni ponedjeljak je neradni dan) kao i subotu nakon Praznika rada, 1. svibnja, koji iduće godine "pada" u petak. U mnogim školama ipak planiraju koristiti što manje subota za odradu.

Ravnatelji napominju da će učenicima koji slave Božić po Julijanskom kalendaru biti opravdan i taj utorak, 7. siječnja. Opravdat će, pišu 24 sata, i one učenike koji taj tjedan izostanu zbog skijanja, ali pod uvjetom da im roditelji unaprijed opravdaju izostanak te potvrde da djeca zaista idu na skijanje. Osim toga, i proljetni praznici bit će maksimalno iskorišteni za odrađivanje, a učenici će, osvisno o odluci pojedine škole, imati slobodan Veliki petak pred produljeni uskrsni vikend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loša vijest za nastavnike koji nisu štrajkali

Grad Zagreb je, pišu 24 sata, već donio odluku da sve srednje škole s nastavom završe isti dan - u četvrtak 28. svibnja, zbog ranije planiranog Dana zagrebačkih maturanata, 29. svibnja. Za ostale učenike u zagrebačkim srednjim te osnovnim školama nastava će završiti u petak, 19. lipnja. Zagrebačke škole nadoknađivat će nastavu ovisno o tome koliko su nastavnih dana izgubile zbog štrajka.

Doznaje se da će i nastavnici koji su radili tijekom štrajka, ali im većina učenika nije dolazila na nastavu, morati ponoviti odrađeno gradivo. U županijama poput Varaždinske, koja je izabrala model s praznicima u četiri dijela, neće biti drugog dijela zimskih praznika u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo