Samo 34 radna dana /

Posao iz snova: Saborski zastupnici rade dvostruko manje od prosječnog radnika za triput veću plaću

Blagdan Svih svetih pada na četvrtak, a zastupnici neće samo spojiti vikend već će otići na dvotjedni odmor koji će trajati do 14. studenog

13.9.2018.
19:30
VOYO logo

Mnogi su već i zaboravili da su bili na godišnjem odmoru, ali zato saborskih zastupnika još nema u klupama. Na posao se vraćaju tek iduće srijede kada počinje i sjednica Sabora. Izračunali smo koliko će raditi do kraja godine i zaključili da će tako prosječni građanin do kraja godine raditi dvostruko više za tri puta manju plaću.

Saborskim zastupnicima ljeto još uvijek traje, a u Saboru traju građevinski radovi. Zastupnici će se na posao vratiti iduće srijede, ali nakon dvomjesečnog godišnjeg odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da će sabornica ove jeseni biti više prazna nego puna. Praksa je da rade tri dana na tjedan, od srijede do petka, pa će u rujnu zasjedati tek šest dana. Saborske klupe popunit će se 19. rujna, a sjednice će se održavati sve do 31. listopada. Nakon toga - opet odmor.

Za razliku od ostatka građana u Saboru neće morati razmišljati kako od blagdana Svih Svetih koji pada na četvrtak napraviti produženi vikend. Već će zastupnici otići na dvotjedni odmor koji će trajati do 14. studenog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će to prva radna srijeda u tom mjesecu za zastupnike, a posla će biti do 15. prosinca kada im počinje Ustavom zajamčena zimska stanka. To znači da će u studenom i prosincu zasjedati tek 15 dana! A i kad su na poslu, sabornica često izgleda prazno.

"Ako ste primijetili banane su poskupile. Kažu da je razlog politička nestabilnost u Hrvatskoj", čulo se u Saboru u prošloj "sezoni". Kao i "ovo je politika HDZ-a. Ovo je način na koji Jandroković vodi sjednice", "gospodine Plenkoviću, gdje su pare?"

Omjer radnih dana i plaće dovodi do toga da se zaista isplati raditi u Saboru. Prema imovinskim karticama, predsjednik Sabora prima plaću od 23 tisuće kuna, potpredsjednici u prosjeku zarađuju oko 20 tisuća kuna, dok se plaće zastupnika kreću oko 15 tisuća. 

Prosječan će građanin tako do kraja godine raditi duplo više za tri puta manju plaću. Radnici na jednom gradilištu u to ne mogu vjerovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam riječi, vjerujte. Ne mogu to opisati riječima. Oni će za prosječnu plaću od 15 tisuća kuna raditi još 30 dana...", u nevjerici su radnici.

Do kraja godine ostalo je još 109 dana. Od toga će saborski zastupnici raditi tek 34, dok će ostali građani na poslu provesti još najmanje 73 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo