Obješen portret Reinera / Sabornica poluprazna: za izbjegavanje kazni zastupnicima je dovoljno registrirati se karticom i - otići

Ako nikad ne uđu u Sabornicu zastupnici će ostati bez najviše 1.500 kuna paušala, koji je ionako dodatak plaći. A i to mogu spriječiti opravdanjem

19.9.2017.
19:03
VOYO logo

Imali su plaćeni godišnji odmor od puna dva mjeseca, u petak su izvršili svoju dužnost vrativši se u saborske klupe. No, drugi radni dan - većina njih nije zaradila svoju plaću! Sabornica je bila poluprazna i to iako se izostanak počeo novčano kažnjavati.

Sabornica se sporo se punila. Dok su neki i doslovno željeli poručiti da im je do vremena stalo ostali nisu kasnili nego nastavili tradiciju - nedolaska. Bez obzira što se, po prijedlogu MOST-a, za svaki dan izostanka s paušala počelo skidati po 150 kuna. 

"Vidite li efekt ove mjere koja je krenula?", upitali smo Božu Petrova. - "Iako nije u potpunosti učinkovita ipak je korak naprijed", odgovara bivši predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No plaća je nedirnuta - koliko god i što god radili u sabornici... Ili ako u nju ne dođu nikad. U tom slučaju ostat će bez najviše bez 1.500 kuna paušala koji je ionako dodatak plaći. A i to mogu spriječiti opravdanjem. 

"Prihvaćaju se uglavnom sva opravdanja gdje zastupnici potvrđuju da su bili na nekakvom događaju. Sigurno i liječnička opravdanja. Bilo je dilema čak i ako zastupnik otiđe na sprovod, u tom slučaju mora donijeti bar neku osmrtnicu, neku potvrdu da je bio taj sprovod", objašnjava nam Ante Sanader (HDZ), predsjednik Odbora za upravne poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokaz da su u Saboru bili je registracija pomoću kartice. "Uvijek sam blinkao karticu", ističe zastupnik Ivan Šuker (HDZ).

"Blinkam karticu, iako da je Karamarko na vlasti ne bi morao blinkati karticu jer on je rekao da za branitelje zakoni ne vrijede", rekao nam je zastupnik Predrag Matić (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i ovo se kažnjavanje lako može zaobići. Tko se sve u rujnu nije pojavio na poslu, tko je i kako opravdao izostanak znat će se u listopadu. No da se izbjegnu i ove blage sankcije dovoljno je da se zastupnik samo registrira karticom i ode iz Sabora.

U kojem je konačno obješen portret bivšeg predsjednika Sabora Željka Reinera, trećeg u zadnju godinu dana. Nedostaje još samo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za osobe koje su bile pola godine ili godinu dana predsjednici Sabora nije potrebno 40 ili 50 tisuća kuna troškova još da bi im stajala slika. U trenutku ako MOST tako odluči možda ću predati zahtjev, ali to će biti ili neki mladi umjetnik ili netko s akademije", tvrdi Petrov.

Iako je u dvorani već poprilična gužva za novi portret novca ima - limit je 50 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo