popis zaražene hrane se povećava / S tržišta povučen Prominski sir u kojem je utvrđena bakterija Listeria

Image
Foto: Thinkstock

U Prominskom siru proizvedenom 7. studenog 2016. s rokom trajanja do 2. studenoga 2017. utvrđena je Listeria monocytogenes

18.11.2016.
19:54
Thinkstock
VOYO logo

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak navečer da s tržišta povlači Prominski sir (tvrdi polumasni sir) u kojem je otkrivena bakterija Listeria monocytogenes.

Ta bakterija može uzrokovati listeriozu - akutnu bolest preživača, posebice ovaca, ali i drugih životinjskih vrsta te čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju navodi da je 7. studenoga u sklopu godišnjeg Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla provedena službena kontrola veterinarske inspekcije u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla hrvatskog proizvođača "Kruška" iz Pakova Sela.

Po analitičkom izvješću danas primljenom od Hrvatskoga veterinarskog instituta, Veterinarskog zavoda u Splitu, u Prominskom siru proizvedenom 7. studenog 2016. s rokom trajanja do 2. studenoga 2017. utvrđena je Listeria monocytogenes, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listerioza se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Čovjek se zarazi jedući zaraženu hranu, sirovo mlijeko, sir, povrće, meso i dr. Slika bolesti ovisi o imunološkom stanju osobe pa tako imunološki zdravi mogu katkad zadobiti akutni gastroenteritis s povišenom tjelesnom temperaturom, a u starijih osoba i novorođenčadi može se razviti sepsa i upala moždanih ovojnica. U trudnica se bolest preko posteljice može prenijeti na plod i uzrokovati pobačaj. Liječi se penicilinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo