Nakon gotovo 90 godina, nova poslastica u čokoladnoj industriji - ružičasta čokolada. Ime joj je Ruby i svjetski je hit.
Hrvatska je među 30 zemalja u kojima se proizvodi - posjetili smo pogon obitelji Reizl u Sesvetama koji su među prvima krenuli u slatku revoluciju.
Ružičasti hit slatkiš više od desetljeća razvijali su Belgijci i Švicarci koji su ga lani u Japanu predstavili svijetu. A prve Ruby pločice u Hrvatskoj nastale su početkom godine u ovom obiteljskom minipogonu od 20-ak četvornih metara u Sesvetama.
"Japan je bio, ajmo reći, izvorna država gdje se ona (čokolada) predstavila i tamo je prvi put ugledala svjetlo kao čokoladica s keksom i nakon toga 2019. mi smo u svojoj proizvodnji počeli proizvoditi prvu čokoladu", priča Fran Reizl, proizvođač čokolade.
Tako je nakon crne, bijele i mliječne - stigla i četvrta generacija čokolade. Ružičasta vrsta kakaovca uzgaja se u Ekvadoru, Brazilu i Obali Bjelokosti. Unatoč izgledu, u ovoj čokoladi nema ni bojila ni umjetnih sastojaka.
"Prirodna je boja, prirodna boja koja dolazi iz kakaa koji u prirodi raste, prima ovakvu boju iz okoliša u kojem raste, drugim riječima, pigmen koji je roze boje", objasnio je Fran Reizl.
Da se napravi jedna pločica čokolade potrebno je 50 minuta. Nekoliko je faza: temperiranje, hlađenje i spremanje, a na kraju i degustiranje.
Pa smo i degustirali: ukusna je, kalo kiselkasta, kao da ima aromu limuna, no što se finoće tiče, može parirati mliječnoj čokoladi.
U tu čokoladu citrusnog okusa dodaje se i voće - jagoda, pistacija ili malina.
"U svijetu sad ima preko 30, 40 proizvođača u isto toliko država, kad smo mi počeli smo bili bili među 15-ak u svijetu i s tim smo Hrvatsku digli na jednu posebnu poziciju kao jedna država s posebnom sortom čokolade, promocija u turizmu", kaže Reizl čija obitelj već dvije godine izrađuje jedinstvene čokoladne delicije raznih okusa. Njihov je posao, kažu, iz snova.
"Ja sam 15, 20 godina razmišljao o čokoladama, sanjao sam, ali kako uvijek ide teško, trajalo je, ali uspjeli smo realizirati", rekao je Mirko Reizl.
I doista su uspjeli. Stvorili su nježnu čokoladu koja polako, ali sigurno ulazi i u kuhinje hrvatskih slastičara.