Rusi šokirani što su hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske

12.2.2015.
17:50
VOYO logo

"Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova (Vesne Pusić) kojom je potvrdila da u trenutačnom sukobu na ozemlju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture", navodi se u priopćenju.

Pusić je u srijedu potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo Zagreb i druge vlade čije su državljane unovačile ukrajinske oružane snage, da spriječe tu izopačenu praksu", ističe se u priopćenju ruskog MVP-a, uz napomenu da je to osobito važno u ovom presudnom i teškom razdoblju provedbe mirovnog sporazuma iz Minska u cilju normalizacije stanja na jugoistoku Ukrajine.

'Grozna' bojna

Hrvatski premijer Zoran Milanović je u četvrtak govoreći o odlasku hrvatskih državljana u rat u Ukrajini rekao da je to "uobičajena pojava" te kako je važno "da to nije povezano s terorizmom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bi se povezalo s terorizmom, ne samo u Ukrajini nego i na Bliskom istoku, onda bi se našlo načina da se na to djeluje", rekao je.

U priopćenju ruskog MVP-a se tvrdi da je, po dostupnim informacijama, nekoliko hrvatskih državljana pristupilo "groznoj" bojni "Azov", koju su utemeljile snage krajnje desnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo kaže da je izjava glede sudjelovanja europskih građana u "kaznenim operacijama ukrajinske vojske" objavljena istodobno s, kako Rusija uporno tvrdi unatoč dokazima Zapada i Ukrajine, "neutemeljenim optužbama o nazočnosti ruskih vojnika na ukrajinskom ozemlju".

"Stoga želimo još jednom, naglasiti da je nedopustiva nazočnost stranih plaćenika, uključujući i hrvatskih, u sukobu u Ukrajini i da se on time samo raspiruje", navodi se te se hrvatske vlasti poziva da obrate pozornost na mjere koje je u četvrtak u Minsku dogovorila Kontaktna skupina u cilju provedbe sporazuma iz Minska, osobito glede "povlačenja svih stranih oružanih postrojbi, vojne opreme i plaćenika s ukrajinskog ozemlja, pod nadzorom OESS-a" te "razoružavanja svih nezakonitih skupina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike