novi detalji /

RTL raskrinkao skandal s muljem zagrebačkih voda, a sada otkrivamo: sporan je i natječaj

RTL je došao do tvrtke koja je na natječaju, unatoč najjeftinijoj ponudi - čak dva puta izgubila. Dok pravdu traže na Upravnom sudu, tvrde, ovo što se sada radi potpuno je nelegalno

2.12.2017.
19:00
VOYO logo

Nakon što je ekipa RTL-a otkrila i snimila kamione koji otpadni mulj iz Zagreba umjesto na spaljivanje u Drniš voze na polju u Međimurju, na teren je izišla policija, a ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo je inspekcijski nadzor! Istovremeno, RTL je došao do tvrtke koja je na natječaju, unatoč najjeftinijoj ponudi - čak dva puta izgubila.

Dok pravdu traže na Upravnom sudu, tvrde, ovo što se sada radi potpuno je nelegalno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred kamerom RTL-a, na polju u međimurskoj općini Orehovici, jučer su se u koloni istovarivali kamioni prepuni mulja iz pročistača otpadnih voda u Zagrebu. 

Dovoljno da u akciju krene Ministarstvo zaštite okoliša. 

"U tijeku je inspekcijski nadzor Inspekcije zaštite okoliša. Nakon okončanja postupka Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će pravovremeno informirati hrvatsku javnost", stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivirali su se i načelnik općine Orehovica i međimurski župan Matija Posavec. Na njihov poziv na terenu je izvide obavila i policija!  

"Treba utvrditi točno o čemu se radi i ako ima bilo kakvog elemenata kršenja zakona da hitno i beskompromisno trebaju reagirati sve nadležne institucije i utvrditi krivnju čija god ona bila!" kazao je Matija Posavec (HNS).

Posao preuzimanja i oporabe, tj. recikliranja otpadnih muljeva na natječaju su dobile tvrtke GIRK Kalun iz Drniša i Carbo iz Splita. A potpis na tu odluku i 50 milijuna kuna težak ugovor s tim tvrtkama stavio je zagrebački gradonačelnik!

"Gradonačelnik je poštivao zakon o javnoj nabavi, tvrtka koja je dobila je uredno dobila na natječaju uz žalbu dkomu na posao, a sve ostalo je stvar inspekcije, to inspekciju konsultirajte, što se tiče grada Zagreba ja mirno spavam", kazao je Milan Bandić (BM 365), gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, da je sve kako gradonačelnik tvrdi - ne vjeruju tvrtke koje su posao izgubile. Hrvoje Čipčić Bragadin u postupku na Upravnom sudu zastupa Kemokop i Našicecement. Tvrdi njihova je ponuda bila najjeftinija. No odbijena je. Jer je rok valjanosti jamstva bio kraći od roka valjanosti ponude.

"Na to smo se žalili, komisija je odobrila našu žalbu, ukinula odluku o odabiru vratila na ponvni postupak. U ponovljenom postupku smo dostaili nova jamstva i nove rokove valjanosti ponude u kojoj je usklađeno sve s dokumentacijom. Međutim grad Zagreb je kao naručitelj ponovno donio istu odluku i odabrao Kalun", izjavio je Hrvoje Čipčić Bragadin, punomoćnik Kemokopa i Našicecementa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava, ta se tvrtka obvezala u ponudi mulj zbrinjavati sukladno takozvanom postupku R1 - korištenjem otpada kao goriva, što se radi u Drnišu.

"Međutim suprotno tome oni su da bi smanjili troškove postupka, taj otpad ili dio otpada su dali tvrtci koja uopće nema nikakve dozvole za oporabuz tog otpada i pratkički sve što se sada radi se radi nelegalno!" tvrdi Čipčić Bragadin.

Mulj se može koristiti u poljoprivredi, no prema vrlo jasnim i strogim pravilima, a za to se treba imati i dozvolu. A što otpadni mulj sadrži pitali smo poznatog toksikologa Franju Plavšića.

"Tu ima svega i svačega. Najhveći problem su po mom mišljenju teški metali koji se nalaze unutra, ali i organske tvari svakakve. Pa znate što sve ide u klozet", rekao je toksikolog Franjo Plavšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tvrtke koja je posao dobila - tvrde sve se radi po zakonu. Govori li istinu utvrdit će inspekcija. 

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo