tragovi razornog potresa / RTL prvi ušao u sisačku bolnicu! Rupe na zidovima, komadi stakla na podu: 'Samo da nam ne bude jačih potresa'

Image
Foto: RTL Danas

Naša ekipa prva je ušla na odjel kirurgije koji je dobio zelenu naljepnicu po drugi put

6.1.2021.
18:57
RTL Danas
VOYO logo

U bolnici u Petrinji, zbog oštećenja, nema ni pacijenata ni osoblja. Samo tragovi razornog potresa u kojem je jako stradala i sisačka bolnica. Naša ekipa prva je ušla na odjel kirurgije koji je dobio zelenu naljepnicu po drugi put, ali se zbog straha zaposleni ondje ne žele vratiti. 

Rupe u zidovima i komadi stakla na podu. Tako izgleda zgrada kirurgije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sad je to statički sigurno. Sad u ovoj fazi moramo osigurati detalje za pacijente i osoblje, da nema rizika'', 

Image
Čekaju se statičari /

Ispred Sisačke bolnice postavljeni su grijani šatori

Image
Čekaju se statičari /

Ispred Sisačke bolnice postavljeni su grijani šatori

Zbog straha zaposlenika da se vrate na ovo radno mjesto, statičare su zvali dva puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bila su tri statičara i 2 geotehničara koji su pregledali ponovno zgradu kirurgije i dali joj zeleno svjetlo. – To je ova zgrada gdje smo sada? Da. Na njoj postoje pukotine na zidovima, ali ona je stabilna. Po njihovim izjavama se neće sigurno srušiti'', rekao je Ivo Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić Sisak.

Zgrada ima zelenu naljepnicu, ali su potrebni radovi. Organizirali su hitne službe u ovoj zgradi, ali i u zgradi ginekologije koja radi cijelo vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi smo mi u biti pod nekakvim stresom, iako smo pod stresom i naučili živjeti. Sve će to biti u redu samo da nam ne bude jačih potresa. Polako se vraćamo u neki normalni dio, naravno hitna ambulanta radi od 0-24h'', kazao je Ivan Horvat s Odjela za kardiologiju u Općoj bolnici Dr. Ivo Pedišić Sisak.

Trebat će vremena da se pacijenti vrate

Zgrada bolnice u Petrinji je privremeno neupotrebljiva. Nema nikoga. Razbijena staklo na prozorima i crna zastava na ulazu. Pacijenti idu u sisačku bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje su zbog oštećenja zgrada - tri šatora. Jedan za covid pacijente, druga dva za internističke. Ako trebaju ostati u bolnici, idu dalje. 

''Većina zgrada je oštećena, osim ovog dijela kirurgije, hemodijalize, ginekologije, zgrade u kojoj se nalazi fizikalna terapija, oftalmologija i laboratorij. Svi teži infektološki bolesnici idu u Dubravu ili u Arenu, dok internistički idu u bolnice i u Zagreb, Karlovac, Bjelovar i Nova Gradiška'', rekao je Dujmenović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što se tiče kardiologije, to je ona zgrada koja je totalno razrušena i nije više u funkciji, tako da smo se morali snalaziti oko toga. Uspjeli smo se nešto sad reorganizirati. Tako da bi od ponedjeljak počeli raditi tzv. hladni pogon'', kazao je Horvat.

Trebat će vremena da se pacijenti vrate u svaki dio sisačke bolnice. Ovaj sat prošlog utorka zaustavio je potres, ali kazaljke jednog dana krenut će naprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo