PAZE NA SVAKU SITNICU / RTL provjerio kako se postupa s kemikalijama u gradu s najviše bazena: 'Geška kao u Tuhelju nam se ne može dogoditi'

Incident u Tuheljskim toplicama je bacio sumnju na to kako se upravlja bazenima

21.8.2022.
21:00
VOYO logo

Dva dana nakon incidenta - tuheljski bazeni u punom pogonu. Otvorena je i sauna u kojoj došlo do trovanja, no posljednji unesrećeni i dalje je na intenzivnoj.

"Dobrog je općeg stanja. Ima nešto malo, nalazi su mu malo lošiji, ali nisu u korelaciji s trovanjem jer smo u kontaktu s centrom za trovanje", kazao je Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok traje istraga kako je do incidenta došlo, zagrebački odvjetnik Frane Letica upozorava da je bez obzira na eventualne greške dostavljača, posve jasno tko je odgovoran za sigurnost kupača.

"Bez obzira da li je do nezgode došlo kroz radnju njihovih zaposlenika ili njihovog suradnika, odgovornost u svakom slučaju postoji. Bilo tko tko je pretrpio neimovinsku štetu i ozljede ima pravo naknaditi se od Termi Tuhelj", kazao je Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INCIDENT U TOPLICAMA /

Pacijent koji je najteže nastradao u Tuheljskima za RTL: 'Iskašljavao sam komade pluća, nisam imao zraka'

Image
INCIDENT U TOPLICAMA /

Pacijent koji je najteže nastradao u Tuheljskima za RTL: 'Iskašljavao sam komade pluća, nisam imao zraka'

Hoće li netko od ozlijeđenih tužiti Terme, teško je nagađati. Direktor je unesrećenima ponudio popust i povrat novca, pitanje je hoće li sudski morati dati i više.

"Trenutno ne razmišljamo o potencijalnim tužbama i kaznenim prijavama nego ćemo prvo pričekati konačni izvještaj pretrage nadležnih službi i sukladno ishodu nalaza rješavat ćemo situaciju kasnije", kazao je Vasja Čretnik, direktor Termi Tuhelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li incident koji se vrlo lako mogao pretvoriti u tragediju dogoditi negdje drugdje? Provjerimo smo sigurnost javnih bazena u Zagrebu. Na Mladosti danas nije bilo puno kupača, no ono što se događa ispod površine, vrlo je zanimljivo.

Posjetili smo prostoriju u kojoj se nadgleda rad cijelog sustava. Ispred nas bio je veliki plastični kontejner u kojem se nalazi 1000 litara sumporne kiseline, u sobi pokraj preko jedne tone klora. Svaka pogreška u postupanju s ovim opasnim kemikalijama mogla bi biti kobna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pogrešaka neće biti - uvjerava nas koordinator za sigurnost Goran Stipić. Iako je prostor nagrižen zubom vremena, strojarnica, kaže, radi "ko švicarski sat".

"Pazi se na svaku sitnicu i sve, imamo 4 strojara koji su obučeni za rad s kemikalijama. Svakih 5 godina idu na obnovu tečaja u zavod za toksikologiju, i svake godine idu na liječnički pregled kao i odgovorna osoba za rad s kemikalijama", kazao je Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greška sa zamjenom kemikalija kakva se dogodila u Tuhelju, ovdje je, tvrdi, gotovo nemoguća.

"Vanjski djelatnici nikad sami ne pretaču, naši strojari su tu od 6 do 22 sata svakim radnim danom, subotom i nedjeljom po radnom vremenu bazena", kazao je Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na oprez - greške se nekad događaju. Neka ova bude podsjetnik da pravila nisu tek mrtvo slovo na papiru.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo