'OPASAN JE ZA LJUDE' / Stručnjak za kemijsku sigurnost: 'Kupači u Tuheljskim toplicama su udisali klor, to je sasvim jasno'

Orehovec je kazao da će istraga pokazati je li u Tuheljskim toplicama došlo do sigurnosnih propusta

20.8.2022.
20:00
VOYO logo

RTL-ov reporter Borko Brunović o jučerašnjem incidentu u Tuheljskim toplicama razgovarao je sa stručnjakom za kemijsku sigurnost Zvonkom Orehovcem.

"Kupači su udisali klor, to je jasno. Natrijev hipoklorit je dezinficijens, služi za razgradnju opasnih kemijskih spojeva i razgradnju mikroorganizama. Ako je opasan za mikroorganizme i može razgraditi opasne bojne otrove, to znači da je opasan i za ljude. Klor je bojni otrov Prvog svjetskog rata", kazao je Orehovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da je klor ponaša kao dvostruki zagušljivac.

Image
INCIDENT U TOPLICAMA /

Pacijent koji je najteže nastradao u Tuheljskima za RTL: 'Iskašljavao sam komade pluća, nisam imao zraka'

Image
INCIDENT U TOPLICAMA /

Pacijent koji je najteže nastradao u Tuheljskima za RTL: 'Iskašljavao sam komade pluća, nisam imao zraka'

"Teži je od zraka i istiskuje kisik, u doticaju s vodom stvara klorovodičnu kiselinu, opekotine na koži ili ako se udiše na plućima. Iskustva iz 1. svjetskog rata pokazuju da stvara teške nekroze na kožama koje ostaju kao ožiljci, ako se desi na plućima mogu nastati teške opekotine plućnog tkiva zbog čega može nastati i edem pluća", objasnio je Orehovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da će istraga pokazati je li u Tuheljskim toplicama došlo do sigurnosnih propusta.

"Postoji zakon o opasnim kemikalijama, zakon o toksičnim tvarima, otrovima, zaštiti na radu. Oni propisuju kako se mora ponašati s opasnim kemikalijama pogotovo ako se spajaj kruške i jabuke, više kemikalija. Inače hipoklorit bilo natrijev li kalcijev, miješa se s vodom, stvara se otopina i s aktivnim klorom radi što sam rekao. Ako dodate drugu kemikaliju unutra, sumporna kiselina je najopasnija, klor će se oslobađati van. Je li to bio klorovodik, klorovodik plus voda i klorovodična kiselina ili sam kor, izazivat će opasne pojave", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orehovec je kazao i da je teško govoriti je li kriv radnik koji je prema neslužbenim informacijama prosuo dezinficijens ili Tuheljske toplice.

"Nemam dovoljno podataka. Sve organizacije pa i Terme Tuhelj imaju inženjera zaštite na radu, osobe koje rukuju s kemikalijama imaju certifikat za uporabu kemikalija i postoje zakonske odredbe kako se štiti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orehovec je apelirao na one koji se bave tim poslom da još jednom prođu kroz protokole i zakone.

"Puno ljudi je umrlo od klora u 1. svjetskom ratu. Skrenuo bi pozornost u domaćinstvu. Natrijev hipoklorit je normalna kemikalija kao dezinficijens u kupaonicama. Miješati dezinficijens s drugom kemikalijom, proizvodit će klor i može doći do teških opekotina", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo