206 milijuna kuna / RTL na testnom letu: Vojni helikopteri stigli s remonta u Rusiji, ministar i piloti oduševljeni

Ruska tvrtka Russian helicopters potpuno ih je rastavila, prekontrolirala i ponovno sastavila za cijenu od 207 milijuna kuna

23.9.2019.
20:48
VOYO logo

Deset vojnih helikoptera Mi-171 Sh vraćeno je u Hrvatsku s remonta iz Rusije. Letjelice su potpuno rastavljene i pregledane, a zastarjeli dijelovi su zamijenjeni.

Remont je stajao 206 milijuna kuna, a životni vijek helikoptera produljen je za osam godina. Na testnom letu iznad Zagreba bio je i RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kao da je helikopter, ajmo reći, nov. Sve je isto, navikli smo se odmah na njih. Super su helikopteri", rekao je bojnik

Ruska tvrtka Russian helicopters potpuno ih je rastavila, prekontrolirala i ponovno sastavila za cijenu od 207 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Probajte zamisliti da nema ništa, da ostane samo karoserija, čak se i sve žice vade van i stavljaju se nove. Bojanje iznutra, izvana, remont svih sustava, svih agregata", objašnjava brigadni general , zamjenik zapovjednika HRZ-a.

A jesu li posao dobro obavili, probnim letom su se danas uvjerili hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidite da to lijepo izgleda. Meni je drago da su naši piloti i tehničari koji koriste helikoptere kažu da su zadovoljni", kazao je Krstičević.

Uz ruske Mi-171 i Mi-8, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolaže i američkim helikopterima Bell i Kiowa Warriors, a čeka se i isporuka Black Hawka. Ruski veleposlanik je svjestan hrvatskih obveza kao članice NATO-a pa im ne smeta što Hrvati trguju s objema stranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našoj vojno-tehničkoj suradnji s Hrvatskom nema nikakve politike. Samo želimo biti korisni u ojačavanju borbenih sposobnosti vaše prekrasne zemlje", kaže Azimov.

No suradnja se neće nastaviti kad su u pitanju višenamjenski borbeni avioni. Nakon propalog pokušaja kupnje izraelskih F 16, u novom postupku ministar Krstičević gleda na zapad: "Moj favorit je višenamjenski borbeni avion zapadne tehnologije četvrte generacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pilotima između ruske ili američke tehnologije nema velike razlike.

"Letjenje k'o letjenje, trebate jedno vrijeme prilagodbe, preobuke i poslije vam je to k'o bicikl" kaže bojnik Bartoluci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Remontom helikopterima je produljen vijek trajanja još osam godina ili 2000 sati leta u kojima će, uz vojne misije, pomagati HGSS-u u akcijama spašavanja i obavljati medicinske letove.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo