NOVITET U ŠKOLAMA /

RTL na satu Biosigurnosti i biozaštite: Ovako su učenici prihvatili predmet na kojem uče o zaraznim bolestima

Prošle godine kao pilot projekt provodio se u 122 škole, a ove godine interes se udvostručio

9.9.2021.
7:00
VOYO logo

Na satu Biosigurnosti i biozaštite tema je pravilno zbrinjavanje zaštitnih maski. Karmen Bilić, učenica Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu pokazuje kutiju koja služi za bacanje zaštitnih maski te ističe da joj je glavni cilj podizanje svijesti učenicima i djelatnicima da brinu o okolišu. 

"Prošlih godinu dana vidjeli smo i primijeti se da nema maski po školskom dvorištu", kazala je Karmen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 6 tona maski završi u oceanu, jednoj maksi treba 450 godina da se razgradi u moru, a životinje se mogu zapetljati u nju", kazao je Hrvoje Šaravanja, učenik Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu.

Image
bolje je spriječiti /

Počela je škola, u 200 škola uvodi se i novi predmet prikladan za pandemijska vremena: 'Biosigurnost i biozaštita'

Image
bolje je spriječiti /

Počela je škola, u 200 škola uvodi se i novi predmet prikladan za pandemijska vremena: 'Biosigurnost i biozaštita'

Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti u trajanju od 35 sati, a cilj je učenje o zaraznim bolestima i načinima zaštite. Održavaju kvizove znanja, izrađuju prezentacije i postere, snimaju videouratke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Interes je jer učenici, barem koliko su nam rekli u razgovoru, nema ocjene, inovativan je način podučavanja, do izražaja dolazi njihova krativnost, sloboda izražavnja, istraživanja", kazala je Karmela Brčić Đapić, nastavnica biologije i kemije u Nadbiskupskoj klasične gimnazije u  Zagrebu.

"Svima nam je pandemija teško pala, ali kad smo došli ovdje mogli smo razumjeti zašto sva ta pravila postoje", kazala je Iva Mišetić, učenica Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu. 

Lani se pilot-projekt provodio u 122 škole, a ove godine prijavilo ih se 246. U suradnji s Klinikom za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević pokrenut je u Osnovnoj školi Vijenac u Osijeku.

"Mi smo htjeli da dobiju odgovore zašto. Zašto moram držati masku, distancu, zašto je važna dezinfekcija Nastojali smo im objasniti zašto se tako moraju ponašati i kad dobiju te odgovore drugačije ih prihvaćaju", tvrdi Maja Kassa, nacionalna koordinatorica za osnovne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija je pokazala koliko je važna edukacija učenika, ali i nastavnika.

"Ja sam na Biosigurnosti i biozaštiti puno toga naučio. Naučio sam o koran virusu, ali dobro ne samo o koronavirusu, nego i o drugim zaraznim bolestima, hantavirus, ebola, kuga i dalje da ne brojim", kazao je Marko Nikolić, učenik OŠ Vijenac iz Osijeka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učimo o raznim zaraznim bolestima, a najdraži dio svega toga mi je zaštitna oprema", kazala je Maja Lena Milojević, također učenica OŠ Vijenac iz Osijeka. 

Sve što su naučili na kraju godine prezentirat će na Državnoj smotri gdje će najbolji i najkreativniji biti i nagrađeni. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo