TOP DESTINACIJA / RTL na otoku koji je od ružnog pačeta postao turistički šampion: 'Mi nismo otpisali ni posezonu'

Na kraju korona sezone po broju noćenja je postao broj jedan u Hrvatskoj

29.8.2020.
20:55
VOYO logo

Na prvu mu se više svidio Hvar, ali prije 25 godina ipak je odlučio graditi kuću na Viru. Presudilo je tada što Vir ima most.

Image
nisu svi pobjegli /

Počeo zadnji vikend korona-sezone: U Hrvatskoj boravi gotovo pola mlijuna turista, neki su gradovi šampioni

Image
nisu svi pobjegli /

Počeo zadnji vikend korona-sezone: U Hrvatskoj boravi gotovo pola mlijuna turista, neki su gradovi šampioni

Danas Atila Vegvari iz Mađarske ima više kuća s apartmanima na Viru i toliko boravi na otoku da je naučio hrvatski ''Svaki otok je lijep i Vir je lijep, ali u to vrijeme je bilo što su bili ljepši otoci, a ja sam vjerovao kad smo mi na sredini, tu su svi nacionalni parkove, ima most, tu je Zadar, da će to ići. I dobro sam i mislio''.

U sezoni koju je korona desetkovala i u kojoj je diktirala pravila, Vir je ostvario 83 posto lanjskih noćenja i 83 posto dolazaka. Vlasnici apartmana su zadovoljni pa tako Monika Grginić iz Zagreba kaže: ''Mi inače uglavnom imamo strane goste iz Austrije, Njemačke. Ove godine smo imali dosta gostiju iz Poljske, Slovačke i dosta gostiju iz Hrvatske, pretpostavljam da su se ljudi bojali ići van''.

Od oko 100.000 turističkih dolazaka najviše su ostvarili upravo Hrvati, a slijede ih Slovenci, Nijemci i Česi.

''Došli smo na prijedlog obiteljskih prijatelja. Inače u Hrvatsku dolazimo svake godine jer volimo Hrvatsku i evo nas sad ovdje, pronašli smo novo mjesto i sviđa nam se'', kaže Ljudmila iz Slovače, a Goran iz Njemačke kaže: ''Ovdje sam već pet godina za redom, imam apartman ovdje i jednostavno sviđa mi se. Nema velikih hotela, nema tih zagađivača velikih, lijepo mi je''.

Od milijun i 800 tisuća noćenja velika većina je ostvarena u nekomercijalnom turističkom smještaju, dakle vikendicama, a na Viru tvrde da su s takvim gostima najviše na dobitku. Direktor Turističke zajednice Općine Vir Srđan Liverić objašnjava: ''Upravo taj nekomercijalni turist na Viru ima svoju nekretninu, uložio je impozantna sredstva da bi izgradio tu kuću, doveo svoje prijatelje, rodbinu, turiste iz svoje zemlje i on dolazi preko cijele godine. Sva davanja plaća normalno koja su mu propisana zakonom. I porez, i prirez, i Općini i Županiji i svima ostalima''.

Vlasnici polovice svih kuća na Viru su strani državljani, a to je garancija da će se vraćati. Najbrojnije, Mađare, sada pogađaju nove epidemiološke mjere od 1. rujna, a Vegvari kaže: ''Što je tu je, preživjet ćemo''. Na Dan Općine s Vira poručuju da oni nisu otpisali ni posezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo