inspektori u akciji / RTL doznaje: Zbog nenošenja maski ispisano 650 tisuća kuna kazni, najčešće u ovim zanimanjima

Iz Stožera priznaju da njihovi inspektori kažnjavaju sve manje

24.9.2021.
18:40
VOYO logo

Da je svima dosta korone, mjera i podjela, nekako je najvidljivije u šoping centrima, tramvajima, trajektima. Zaštitni znak pandemije - maske - još su donedavno nosili gotovo svi, ali nakon ljetnog popuštanja mnogi su potiho odustali. Upravo zbog nenošenja maski, kako doznaje RTL, u prošlih godinu i pol policija je ispisala više od pola milijuna kuna kazni, najčešće konobarima i blagajnicama. Iz Stožera priznaju da njihovi inspektori kažnjavaju sve manje. 

Ovo su jučerašnji prizori iz New Yorka, policija strogo najavljuje pojačanu provedbu mjere Maskiraj se ili plati: "Mi ćemo vam sa zadovoljstvom dati masku ako svoju zaboravite doma, ali budite sigurni, ako odbijete, dobit ćete kaznu 50 dolara", priča policajac Joseph McGrann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali s naše strane velike bare situacija što pokazuje prizor s trajekta gdje vrlo jasno se čuju upute: "Obavještavamo vas da je nošenje zaštitnih maski na brodovima Jadrolinije obavezno". Putnici koji slušaju upute s razglasa i nose maske na trajektu priznaju da se osjećaju glupo kad vide da su u manjini. 

Image
SKINULI SU MASKE /

Za nenošenje maski plaćali kazne i do tisuću eura: Danas lakše dišu, zemlja u bijeloj zoni

Image
SKINULI SU MASKE /

Za nenošenje maski plaćali kazne i do tisuću eura: Danas lakše dišu, zemlja u bijeloj zoni

I u Hrvatskoj se kao moraju, brodari uvjeravaju da pokušavaju, ali bezuspješno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači idemo sve mirnim normalnim putem, neko nas posluša, netko izvrijeđa, znate kako to već ide. Međutim teško je to danas mi ovlasti nemamo", rekao je Andro Kalenić, zapovjednik broda.

Teško je uvjeriti i putnike koji više sati provedu zajedno u autobusu na dugim linijama.
"Nažalost moramo ih upozoravati. U svakom autobusu imamo barem 4 osobe koje ne žele", kaže Adriana Piškor, prometnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je više i tramvajskog demaskiranja.

Kad naiđu kontrolori, maske se stavljaju. "Primijeti se da su mlađi malo manje nose, možda su malo buntovniji", rekao je Ante Čelić, kontrolor karata, ZET.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buntovnicima su dosad ispisane ukupno 1294 kazne, svaka od njih je 500 kuna. Drugim riječima, država bi na maskama mogla zaraditi 647  tisuća kuna.

Ali posljednjih mjeseci sve je manje kazni kaže Nikola Turkalj, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a dodajući da se ljudi više drže mjera.  Iako naši prethodni sugovornici baš i ne bi potvrdili veću razinu svijesti. Jedno je sigurno, svi bi radije život bez maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo