Afera oko hrvatske zgrade u Bruxellesu /

RTL doznaje da DORH provodi izvide, a prozvana Vesna Pusić predsjednici poručuje da laže!

Je li na pomolu nova afera iz starih nalaza Državne revizije? Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za RTL rekla da bi DORH trebao pomnije istraži nepravilnosti u radu Ministarstva vanjskih poslova - stigla je reakcija Vesne Pusić

10.3.2017.
18:09
VOYO logo

Bivša ministrica poručila je da svatko tko insinuira da je postojao kriminal - laže. 
Iz DORH nam potvrđuju da već mjesecima u ovom slučaju provode izvide! 

"Sve vam je to i sve to možete pogledati u izvješću državne revizije uključujući i izvješće što se tiče ministarstva vanjskih poslova i nekih kritika što sam ja upućivala", izjavila je predsjednica RH 8. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni dva dana poslije ovih riječi u RTL Direktu – još uvijek nije jasno zna li Kolinda Grabar-Kitarović više nego što otkriva, a danas prilikom posjeta Vukovaru – odbila je davati izjave.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam na što je točno predsjednica mislila, ali ako postoje neke spoznaje obaveza je svakog građanina da o tom spoznajama izvijesti nadležno državno tijelo", kazao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

"Odgovornost osobe koja obnaša službenu dužnost i u obnašanju te službene dužnosti sazna za počinjenje nekog kaznenog djela je daleko veća od bilo kojeg građanina", kazao je saborski zastupnik Peđa Grbin.

A što se ustvari događa – 2013. Ministarstvo vanjskih poslova za 88 milijuna kuna kupilo je ovu zgradu u Briselu za hrvatske diplomate – prošle godine, revizija je objavila izvješće u kojem je zaključeno da je napravljen previd jer prije kupnje nije izrađena studija opravdanosti ulaganja. Drugim riječima, nema novca za uređenje  – pa zgrada i sada stoji prazna. Zašto je onda na zaboravljeni slučaj u intervju RTL-u upravo sad posdjketila predsjednica? 

"Ovakve izjave za funkciju i svrhu imaju isključivo pokušati stvoriti dojam da su svi političari isti i da su svi lopovi a to nije istina, nisu svi isti - ovdje nije bilo kriminala", poručila je bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša ministrica naglašava da je sve bilo po propisima. Ipak, Revizija je ukazala na nepravilnosti.

"Nepravilnosti u smislu da se zgrada nije uselila kad se trebala useliti, ali tu nikakvog kriminala kojeg bi DORH trebao istraživati nema, međutim nakon ovakvih izjava, apsolutno, nek istraže sve", dodaje Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I hoće. Danas  je stigla potvrda.

"USKOK je zatražio u kolovozu od Državnog uredu za reviziju, u rujnu od Ministarstva uprave i u listopadu 2016. godine od Ministarstva vanjskih poslova dokumentaciju koja je zaprimljena te su u tijeku izvidi".

To znači da, za razliku od slučaja Dnevnice kad su državni odvjetnci reagirali tek nakon što su mediji podsjetili na stari nalaz Revizije, ovaj slučaj zgrade u Briselu istražitelji već mjesecima češljaju. No, kako nam objašnjavaju u DORH-u – to je redovito postupanje. A iz same Revizije, neslužbeno doznajemo, nakon što su oni ljetos predali svoj nalaz DORH-u – nisu dali nikakve naznake da smatraju da tu postoje elementi kaznenog djela.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo