čekali i dočekali / RTL donosi detalje reforme zdravstva: Tko će skuplje plaćati i koga će se strože kontrolirati?

Neki će plaćati veću participaciju, strože će se kontrolirati bolovanje, a ako vas uhvate i kazne su veće

20.10.2022.
20:30
VOYO logo

Strože kontrole bolovanja i veće kazne za liječnike i pacijente. Ako propišu bolovanje bez osnove - pacijentima kazna do 15 000 kuna, liječnicima do 20 000. Kažu - bila je 6 puta manja.

"Što ćemo mi sada kad nam se pacijent obrati za pomoć. Da li ćemo morati misliti o kazni koja nam visi nad glavom ili ćemo imati u fokusu problem našeg pacijenta. Hoće li se stvarati novi konflikti s pacijentima u ordinacijama", rekla je predsjednica Koordinacije obiteljske medicine, Nataša Ban Toskić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosjeku trećina bolovanja je zaključena na sugestiju kontrolora HZZO jer u tom trenutku za njih nije bilo medicinskog opravdanja. Iz Udruge pacijenata nezadovoljni.

"Ne vidimo niti jedan benefit za pacijente, niti da će se smanjiti liste čekanja, niti da će nešto biti povoljnije za samog pacijenta da će biti bolja kvaliteta zdravstvene zaštite. Sve ono što je najvažnije i što se trebalo mijenjati u ovoj reformi i da budemo bar u korak s nekom EU državom ne vidimo ništa", rekla je predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, Jasna Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S izmjenom Zakona predlaže se povećanje maksimalnog iznosa participacije s dvije na četiri tisuće kuna. Rastu cijene i za razne bolničke usluge. Specijalistička dijagnostika će skočiti za 17 kuna, a troškovi bolničkog liječenja za 34 kune.

Image
COVID u bolnici poždere novac! /

Reforma zdravstva tek na razini skice, donosimo što spominje: Mladi bi plaćali doprinos, porodiljni bi išli u socijalu

Image
COVID u bolnici poždere novac! /

Reforma zdravstva tek na razini skice, donosimo što spominje: Mladi bi plaćali doprinos, porodiljni bi išli u socijalu

"Meni se to sve skupa čini kao popis lijepih želja bez nekih jasnih provedbenih akata. Novi modeli, novo ovo novo ono. Povećanje broja primarne zdravstvene zaštite, timova. Ja ne znam gdje će oni naći sve te ljude, kako će sve to skupa izgledati", rekla je predsjednica Hrvatske Udruge bolničkih liječnika, Ivana Šmit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o izvorima financiranja - gubi se novac koji se slijevao od duhanskih trošarina.

"Zakon o zdravstvenoj zaštiti ide u pozitivnom smjeru i kod nas ima konkretnu prolaznu ocjenu. Neugodno sam iznenađen Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. To je trebao biti pisan kao novi Zakon, a ne kao izmjene i dopune Zakona. S druge strane po tom Zakonu HZZO gubi 2 milijarde kuna", rekao je direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Dražen Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve bolnice osim specijalnih - postaju državne, uvode se preventivni zdravstveni pregledi i obvezni sistematski. Prije svega slijedi 15 dana javne rasprave, a onda stupanje na snagu do kraja ove godine ili početkom sljedeće.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo