COVID u bolnici poždere novac! / Reforma zdravstva tek na razini skice, donosimo što spominje: Mladi bi plaćali doprinos, porodiljni bi išli u socijalu

Ministar Beroš pokazao je planove partnerima. I nije oduševio. On bi smanjio broj osiguranika u HZZO-u, liječenje COVID-a u bolnicama ždere novac

7.1.2022.
22:00
VOYO logo

Hrvatsko zdravstvo već godinama treba lijek za sebe - radikalnu reformu. Ministri koji je obećaju se mijenjaju, a zasad je sve na riječima stalo i kod Vilija Beroša. Planove je pokazao i partnerima - neki nisu zadovoljni.

Reforma zdravstva još uvijek je na razini skice, a ne konkretnog plana - tvrde koalicijski partneri. Na posljednjem sastanku ministar Beroš pokazao im je što smjera.

''To je samo jedan kroki, brzi u par minuta pregled dosadašnjih aktivnosti na pripremi teksta za reformu zdravstva'', rekao je bivši župan varaždinski Radimir Čačić.

Tako se spominje da bi se mogao smanjiti broj osiguranika u HZZO-u, ukinulo bi se oslobađanje plaćanja doprinosa za mlade, porodiljni dopusti izdvojili bi se iz zdravstva u socijalu, a plaćanje bolnicama bilo bi po izvršenju, umjesto paušalno.

Silvano Hrelja smatra da treba otkriti uzroke koji su doveli do ovakvog stanja u zdravstvu, ali i koje bi bile posljedice nove reforme za same korisnike.

''Na osnovu jedne prezentacije ne mogu se donositi zaključci, uglavnom nije bilo čak ni rasprave nego smo to pozorno saslušali i rečeno je prije nego se napravi zakonodavni okvir da ćemo dobiti priliku pitati i dobiti odgovor na svako pitanje'', kazao je Silvano Hrelja, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RH se primiče rubu izdržljivog /

Split se slama pod koronom, KBC otkazuje sve nehitno, zove u pomoć. A ostali? Capak: 'Na 2/3 smo maksimuma testiranja'

Image
RH se primiče rubu izdržljivog /

Split se slama pod koronom, KBC otkazuje sve nehitno, zove u pomoć. A ostali? Capak: 'Na 2/3 smo maksimuma testiranja'

U Udruzi poslodavaca u zdravstvu podržavaju ministrov plan, ali kažu da on neće biti uspješan ako se ne promjeni jedna ključna stvar.

''To je depolitizacija zdravstvenog sustava. Dakle, ne mogu se ravnatelji mijenjati onako kako se mijenja dnevna politika i kako se mijenjaju stranke na državnoj i lokalnoj politici na vlasti'', komentirao je Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatne i to velike troškove u zdravstvu stvorila je i epidemija! Primjerice dan liječenja COVID pacijenta u bolnici košta 20 tisuća kuna, dok ukupni trošak takvog liječenja može narasti i do 400 tisuća kuna. Ukupni COVID troškovi u zdravstvu dosad iznose 4 milijarde kune.

Čačić kaže da država generira najveći dug u zdravstvu. Potrebna je centralna javna nabava, plaćanje bolnicama po izvršenju i reorganizacija bolnica. Prema Berošu je oštar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U velikoj mjeri farbanje fasade! Ne bih se kladio na reforme do kraja 2022. Ovog trenutka jasnu sliku o radikalnoj reformi nemamo'', kazao je Čačić.

A jasnu sliku već godinama traži i ministar financija, koji često krpa rupe u zdravstvu.
Vili Beroš danas nije bio dostupan za komentar na reformu koju priprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo