OSVOJILI PRESTIŽNU NAGRADU /

Političari su zbog RTL Detektora morali biti nikad oprezniji: Detaljno smo secirali što govore

Image
Foto: RTL

Tim stručnjaka provjeravao je istinitost političkih izjava tijekom televizijskih debata, a gledatelji su mogli pratiti analize i dobiti širi uvid u njihove tvrdnje

26.10.2024.
9:48
RTL
VOYO logo

Projekt RTL Detektor u petak je osvojio prestižnu digitalnu nagradu SoMo Borac u kategoriji "best storytelling". Ova pionirska platforma, stvorena u suradnji s Danas.hr-om i RTL televizijom spaja televiziju i digitalne tehnologije te tako otvara vrata dubljem uvidu u političke debate kao nikad prije.

U projektu su sudjelovale Ines Čović-Pavišić, glavna urednica portala net.hr, urednice i novinarke Maja Mahovlić te Katarina Dimitrijević Hrnjkaš, a u istraživačkom timu bili su mnogi stručnjaci iz prava, gospodarstva, demografije, sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL Detektor lansiran je tijekom napete predizborne kampanje za parlamentarne izbore. Tim stručnjaka provjeravao je istinitost političkih izjava tijekom televizijskih debata. Gledatelji su mogli pratiti analize te dobiti širi uvid o tome govore li političari istinu, neistinu ili se njihove tvrdnje trebaju uzimat pažljivo jer se mogu instrumentalizirati i koristiti na njima pogodan način. I sve to dobivao bi gledatelj televizije putem jednostavnog QR koda koji je skenirao na televiziji!

"Izuzetno sam ponosna i zahvalna što radim s timom koji čini razliku u polju novinarstva. Njihova strast i predanost istini su neupitni. Neovisno, činjenično novinarstvo okosnica je naše tvrtke i zahvalna sam na priznanju koje smo večeras primili", rekla je predsjednica Uprave RTL-a Hrvatska Stella Litou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REVOLUCIJA U NOVINARSTVU! /

RTL Detektor osvojio prestižnu nagradu SoMo Borac: 'Postavili smo nove standarde!

Image
REVOLUCIJA U NOVINARSTVU! /

RTL Detektor osvojio prestižnu nagradu SoMo Borac: 'Postavili smo nove standarde!

Četiri debate

Ukupno smo analizirali četiri debate. Tema prve bila je sigurnost, o kojoj je naša Damira Gregoret razgovarala s HDZ-ovim Davorom Božinovićem, Gordanom Bosancem iz stranke Možemo!, Sinišom Hajdašem Dončićem (SDP), Stipom Mlinarićem (Domovinski pokret) te tadašnjim MOST-ovcem Ninom Raspudićem. Govorilo se o nasilju u društvu i na sportskim terenima, femicidu, ilegalnim migrantima, uvođenju obveznog vojnog roka te ratu u Ukrajini. RTL-ov stručni tim za prvu debatu činili su profesor Vlatko Cvrtila i docent Robert Barić.

Više možete pogledati OVDJE.

Drugu debatu vodio je Adrian de Vrgna. Gostovali su HDZ-ov Nikola Mažar, Dalija Orešković iz koalicije SDP-a, Sandra Benčić iz Možemo!, Nikola Grmoja iz MOST-a i Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta. Tema RTL Debate bilo je pravosuđe, a izjave naših gostiju u RTL Detektoru komentirala je prof. Zlata Đurđević.

Rasprave iz druge debate pogledajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Treću debatu vodila je Ivana Brkić Tomljenović s kojom su o demografiji razgovarali u HDZ-ov Marin Piletić, MOST-ova Marija Selak Raspudić, Danijela Dolenec iz Možemo!, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta i Sanja Radolović iz koalicije Rijeke pravde. Izjave gostiju komentirali su profesori Marijana Ivanov, Tado Jurić i Nenad Pokos.

OVDJE možete pogledati žestoke svađe iz treće debate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjoj, četvrtoj debati, Adrian de Vrgna razgovarao je s Markom Primorcem (HDZ), MOST-ovim Zvonimirom Troskotom, Sandrom Benčić iz Možemo!, Marijem Radićem iz Domovinskog pokreta te Brankom Grčićem iz koalicije Rijeke pravde. Tema je bila ekonomija i gospodarstvo, a izjave je komentirala profesorica Marijana Ivanov.

Četvrtu debatu možete pogledati OVDJE.

POGLEDAJTE VIDEO: Urednice i novinarke Maja Mahovlić i Katarina Dimitrijević Hrnjkaš dale izjavu nakon dodjele nagrade SoMoBorac

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo