važno otkriće /

Ronioci na krajnjem jugu Hrvatske otkrilli drvene ostatke broda iz 1. stoljeća

'To su jedna od dva najvećih nalazišta na Jadranu. Na jednom je oko 1000-1800 amfora, dok je drugo sa nekih 10-ak cijelih pitosa ili dolijuma, kazao je Boris Obradović, vlasnik ronilačkog centra Epidaurum.

8.9.2020.
19:15
VOYO logo

Kod malenog otočića Supetra na krajnjem jugu Hrvatske otkriveni su drveni ostaci broda iz 1. stoljeća. U okviru projekta BLUEMED, kojim je istraženo bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata, istraživane su dvije lokacije s amforama i dolijama u kojima se prevozilo vino i ulje.

Ronilački centar Epidurum na korištenje je dobio opremu vrijednu oko 200 tisuća kuna s kojom će kroz sustav podvodnih tableta ponuditi interaktivni posjet nalazištima svim zainteresiranima. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oprema služi da bi približila ova antička nalazišta roniocima koji nisu u mogućnosti zaroniti tako duboko, ipak to je na 27 metara i oni nisu u stanju, odnosno po propisima ne bi smjeli ići toliko duboko. To su jedna od dva najvećih nalazišta na Jadranu. Na jednom je oko 1000-1800 amfora, dok je drugo sa nekih 10-ak cijelih pitosa ili dolijuma. Znači svaka amfora je 2 tisuće litara zaprimljena", kazao Boris  Obradović, vlasnik ronilačkog centra Epidaurum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo