za svakoga druga pravila / Roditelje neugodno iznenadila odluka pojedinih vrtića: 'Ako nemaju potvrdu, dijete na prilagodbu ide 15 minuta'

Roditelji se pitaju – što će im test i potvrde, ako ga nemaju ni odgojitelji

31.8.2021.
18:50
VOYO logo

Roditelje diljem zemlje neugodno je iznenadila odluka pojedinih vrtića da će pri dolasku na prilagodbu morati predočiti negativan PCR test ili potvrdu o cijepljenju.

Vrtići se pravdaju kako se vode preporukama koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a roditelji se pitaju – što će im test i potvrde, ako ga nemaju ni odgojitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavijest koju je primio putem maila iz Dječjeg vrtića uzrujala je Igora Peternela, jer njegova supruga neće moći biti uz njihova sina na prilagodbi bez COVID potvrde.

''Što zapravo znači da se ona kao mlada osoba, mlada majka s obzirom da se nije cijepila mora ići na testiranje. Ja osobno ne vidim razlog zašto bi se trebalo zdrave ljude tjerati na testiranja, pogotovo što ta testiranja ništa ne znače jer onog trenutka kad ste se testirali već za 10 minuta se možete ponovno zaraziti'', rekao je član Predsjedništva Domovinskog pokreta Igor Peternel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Dječjeg vrtića Bukovac kažu nam da se vode preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u kojima jasno stoji da je zadržavanje moguće samo uz predočenje COVID potvrde.

''Nađu osobu iz domaćinstva baku ili djeda, ili drugog roditelja koji je ima, da može dovesti. U slučaju da nemaju ni to, mi ćemo im dijete preuzeti na ulazu u vrtić, odvesti je u sobu i dovesti za 15 minuta'', odgovorila je ravnateljica Dječjeg vrtića Bukovac u Zagrebu Gordana Lukačić na pitanje o tome što je činiti u slučaju da roditelji nemaju COVID potrvdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Onda bi to trebalo biti nužno svugdje – u svaki dućan kad uđete trebalo bi propisati PCR test. U čemu je razlika između ulaska u vrtić ili ulaska u supermarket? Ne shvaćam tu razliku'', kazao je Peternel.

Razlika postoji i od grada do grada – ali i od vrtića do vrtića. Tako primjerice, za roditelje iz Dubrovnika vrijede druga pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne tražimo nikakve COVID potvrde, ali očekujemo da roditelji dovode zdravu djecu, to je jedini naš uvjet'', rekla je Boja Milan Mustać, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik.

''Mislim da oni… neću protiv nikoga govoriti, ali da bi svi vrtići to trebali tražiti jer je uputa vrlo jasna od nadležnih institucija i u skladu s zakonskim odredbama svi je trebamo tražiti i mislim da oni vrtići koji je ne traže da moraju to promijeniti'', rekla je Lukačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni vrtići koji se ne budu pridržavali preporuka, preuzimaju i odgovornost za eventualno širenje zaraze – tvrde u Zavodu.

''Teško je to izmjeriti hoće li neki roditelj biti 10, 15 ili 20 minuta sa djetetom kad ga dovede u vrtićku skupinu, zato je idealna COVID potvrda ili putovnica kako god je mi zvali, to nam je jedina sigurnost'', izjavila je Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

''Mislim da su mjere svakako neučinkovite i da nemaju ni oni pojma kako se virus širi'', smatra Ivan iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Definitivno je to roditeljima dodatan teret uz sve druge obaveze, ali ne mogu reći da sam protiv. Treba isto pravilo primijeniti na sve i onda ga provoditi od A do Ž'', kazala je Lena iz Dubrovnika.

Roditelji zamjeraju i to što se od njih traži COVID potvrda za 15 minuta, a ne traži se od odgojitelja i ostalog osoblja u vrtiću koji cijeli dan rade s najmlađima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo