robot bi im puno značio / Riječani plivali za nepokretnu djecu i 2,5 milijuna eura: 'Trošak terapije je mnogima nepristupačan'

Ambasador humanitarne udruge 'Koga briga' je bivši hrvatski košarkaš, osvajač dviju olimpijskih medalja i član Kuće slavnih - Dino Rađa

24.8.2019.
21:40
VOYO logo

Riječka udruga „Koga briga“ u svom je gradu organizirala humanitarni plivački maraton na kojem se prikupljao novac za pomoć osobama s invaliditetom. 

Do iduće godine uz pomoć sličnih udruga i zaklade Nora Šitum, namjeravaju sakupiti dva i pol milijuna eura za nabavu robota koji osobe u kolicima uče iznova hodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko stotinu Riječana krenulo je danas na dva i pol kilometarski humanitarni plivački maraton čime žele pomoći osobama s invaliditetom.

"Iz razloga kao i lani da svojim učestvovanjem doprinesem ovoj prekrasnoj akciji za koju mislim da bi trebali imati senzibiliteta cijela Rijeka", kaže 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi uspjeli njima nekako poboljšati život u današnje vrijeme", dodaje Deana.

Poboljšati život pomoću robota egzoskeleta koji ljude u kolicima uči nanovo hodati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva vrsta terapije pokazuje se da ima jako velike rezultate pošto naš Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne nudi takvu opciju", ističe , organizatorica humanitarnog maratona.

Udruga namjerava prikupiti sredstva za kupnju četiri robota

Robot je nekim već i pomogao. No danas takve robote posjeduje samo nekolicina privatnih klinika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trošak terapije je prilično velik za jedan kućni budžet. Mnogima i nepristupačan, oko tri i pol tisuće tjedno", kaže , majka oboljelog od cerebralne paralize.

A brzo se popne i do nekoliko desetina ili stotina tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi naprosto smatramo da su naši građani koji si ne mogu priuštiti te terapije ne bi smjeli biti zakinuti u tome i iz tog razloga smo odlučili da pokrenemo ovakvu akciju", govori , dopredsjednik humanitarne udruge Koga briga.

Do iduće godine kroz niz akcija udruga namjerava prikupiti sredstva za kupnju četiri takva robota za četiri hrvatska klinička bolnička centra koji bi onda bili dostupni svim našim sugrađanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator ove akcije Ernest Marinković bio je gost RTL-a Danas.

Marinković je rekao da je i ove, pete godine zaredom, odaziv bio dobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, usred maratona spustila se kiša na Rijeku i more. Bilo je i munja što je jako opasno za kupače. Sigurnost je na prvom mjestu", kazao je i dodao:

"Ovo je tek uvod u akciju, uvod u puno veću priču. Mi u rujnu startamo s najvećom nacionalnom kampanjom "Na noge". Sve to s našim ambasadorom Dinom Rađom. Namjere su nam ozbiljne. Ne sumnjam u ostvarenje", rekao je Marinković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo